Miskolci Törvényszék - A bíróság büntetővégzést hozott a halálos balesetet okozó vádlott ügyében 

Szervezeti egység
Miskolci Törvényszék

A Szerencsi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével felfüggesztett szabadságvesztést és közúti járművezetéstől eltiltást szabott ki azzal a vádlottal szemben, aki 2020 júliusában Bekecs településen gépkocsijával halálos balesetet okozott. 

A bíróság által megállapított tények szerint a vádlott nő az általa vezetett személygépkocsival 2020. július 10-én reggel Bekecs településen haladt Szerencs irányába, kb. 50 km/h sebességgel. A vádlott a gépkocsival meg akart fordulni az úton, ezért a jobb oldali útpadkához húzódott és annak érdekében, hogy a mögötte azonos irányba haladó két járműnek – egy személyautónak és egy tehergépkocsinak - elsőbbséget biztosítson, megállt. Amikor mindkét jármű elhaladt a vádlott autója mellett, a vádlott belekezdett a balra fordulásba annak ellenére, hogy a teherautó a szembe jövő forgalmat teljesen kitakarta előle, így nem tudott meggyőződni arról, hogy a megfordulás biztonságosan végrehajtható-e. A fordulás időpontjában, ugyanezen az útvonalon, ellentétes irányban közlekedett motorkerékpárjával a sértett férfi mintegy 50 km/h sebességgel. A sértett vészfékezési féktávolságon belül volt, amikor a vádlott a gépkocsival áthaladt az általa használt forgalmi sávba, csaknem teljes szélességében elfoglalva azt. A sértett vészfékezett, mely miatt a motorkerékpárral felborult és az úttesten csúszva a vádlott autójának ütközött. A sértett a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. 

A bíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt a vádlottal szemben 1 év 8 hónap szabadságvesztést és 2 év 4 hónap közúti járművezetéstől eltiltást szabott ki, a szabadságvesztés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. 
A bíróság döntése jogerős. 

Miskolc, 2021. április 16.

Miskolci Törvényszék Sajtóosztály