Miskolci Törvényszék - Elítélte a bíróság a rendőrök elől menekülő ózdi férfit

Szervezeti egység
Miskolci Törvényszék

Az Ózdi Járásbíróság a 2022. január 10-én megtartott tárgyaláson ítéletet hozott annak a vádlottnak az ügyében, aki 2019 januárjában jogosítvány nélkül, bódult állapotban közlekedett Ózdon.
A bíróság által megállapított tények szerint a férfivel szemben a rendőrök intézkedést kívántak foganatosítani, azonban a vádlott a megkülönböztető fény-és hangjelzés ellenére nem állt meg, hanem intenzív gyorsításba kezdett és a megengedett sebességet túllépve számos KRESZ szabályt megszegve menekült. Ennek során többek között egy terelőszigetet balról került meg, illetve más sofőröket hirtelen fékezésre és irányváltoztatásra kényszerített. 
A vádlott végül Sajópüspöki településen állt meg, ahol az őt követő rendőrök átvizsgálták személygépjárművét, melyben kábítószer-gyanús növényi származékot találtak. A férfival szemben alkalmazott gyorsteszt pozitív eredményt mutatott.
A bíróság a vádlottat közúti veszélyeztetés bűntette és bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt 1 év 6 hónap szabadságvesztésre, 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. Enyhítő körülményként értékelte a vádlott nyomozás során tett beismerő vallomását, míg súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy jogosítvány nélkül vezetett, illetve azt is, hogy az ittas és bódult állapotban elkövetett járművezetés bűncselekmények elszaporodtak.
A bíróság a vádlott távollétében hozta meg döntését, így a férfi jogorvoslati nyilatkozata egyelőre nem ismert. Az ügyész és a védő három munkanapot fenntartott a fellebbezés előterjesztésére.