Miskolci Törvényszék - Előkészítő ülésen ítélte el a bíróság azokat a férfiakat, akik aluljáróban raboltak

Szervezeti egység
Miskolci Törvényszék

Előkészítő ülésen hozott ítéletet a Miskolci Járásbíróság azon vádlottak ügyében, akik a megállapított tényállás szerint 2023 áprilisában közös italozást követően Miskolc belvárosában figyeltek fel későbbi áldozatukra. A terheltek a Búza tér környékén szólították le a gyalogosan közlekedő sértettet, akitől cigarettát próbáltak kérni, azonban ő ennek nem tett eleget, hanem folytatta útját az aluljáró irányába. A vádlottak követték a sértettet, akitől ekkor már a nála lévő üveges szeszesitalt is megpróbálták elkérni, eredménytelenül. Ekkor az I. rendű vádlott megragadta a férfi kezét, a II. rendű vádlott pedig kirántotta belőle az italos üveget, miközben a sértett felsőruházatában tartott mobiltelefonját is sikerült megszerezniük. Cselekményüket követően az elkövetők futva távoztak a helyszínről.

A vádlottak az előkészítő ülésen beismerték bűnösségét és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. Őket a bíróság rablás bűntette miatt személyenként 3 év szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A büntetés-kiszabás során enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlottak beismerő vallomását, ugyanakkor súlyosító körülményként értékelte a vádlottak büntetett előéletét, valamint a hasonló jellegű cselekmények helyi és országos szintű elszaporodottságát.

Az ítélet az ügyész fellebbezése folytán nem emelkedett jogerőre.

Miskolc, 2023. szeptember 25.

Miskolci Törvényszék Sajtóosztály