Miskolci Törvényszék - Elsőfokú ítélet a pénzhamisítókkal szemben 

Szervezeti egység
Miskolci Törvényszék

Ítéletet hozott a Miskolci Járásbíróság azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik 2019 januárjában ismeretlen személytől származó hamis, 100 euró címletű bankjegyekkel fizettek egy határmenti szlovák település vendéglőjében, illetve két ózdi benzinkúton. A terheltek további vásárlási kísérletei azonban nem jártak sikerrel, mivel a pénz átadását követően rövid időn belül a kiszolgáló személyzet számára nyilvánvalóvá vált azok hamis eredete. 

A bankjegyek gyenge minőségű hamisítványok voltak, amelyek sorozatszámai megegyeztek, azonos módon, tintasugaras nyomtatóval készültek. Tartalmazták ugyan az euró bankjegyek főbb rajzolati ismérveit, de a papír minősége és a biztonsági elem hiánya miatt a hivatásszerűen pénzkezeléssel foglalkozó személyek megtévesztésére nem voltak alkalmasak, viszont a bankjegyet nem ismerő számára megtévesztőek lehettek.

A bíróság a négy férfit pénzhamisítás bűntette miatt találta bűnösnek. Az I. és II. rendű vádlottat a rendiség sorrendjében 3 év 2 hónap, illetve 3 év 6 hónap szabadságvesztésre, míg a III. és IV. rendű vádlottat 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. 

Az ítélet nem jogerős.

Miskolc, 2023. szeptember 5.

Miskolci Törvényszék Sajtóosztály