Miskolci Törvényszék - A gyújtogatással okozott kárt is meg kell térítenie a vádlottnak

Szervezeti egység
Miskolci Törvényszék

A Miskolci Járásbíróság próbára bocsátotta azt a férfit, aki 2019-ben Hernádnémeti községben felgyújtotta a játszóteret, majd a buszmegállót rongálta meg.

A bíróság által megállapított tények szerint a vádlott a település játszóterén a műanyag csúszdát és mászókát öngyújtóval meggyújtotta, megvárta amíg égni kezdtek és távozott a helyszínről. Többen észlelték a tüzet, melyet ugyan eloltottak, azonban a játékok és azok fa szerkezete is megrongálódott. A tűz következtében mintegy 250.000 forint kár keletkezett.
Néhány nap múlva a helyi autóbusz állomás fa tetőszerkezetét rongálta meg a vádlott oly módon, hogy előbb öngyújtóval egy autó gumibelsőt gyújtott meg, majd amikor az lángra kapott, az égő tárgyat az autóbuszmegálló gerendájára helyezte, amitől a fa szerkezet lángolni kezdett. A vádlott a tettével ez esetben több mint 320.000 forint kárt okozott.

A vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezért a bíróság a 2021. április 21-én megtartott előkészítő ülésen ítéletet hozott. A vádlottat rongálás büntette miatt 1 év időtartamra próbára bocsátotta és kötelezte az okozott kár megtérítésére. 

Az ítélet jogerős.

Miskolc, 2021. április 23.
 

Miskolci Törvényszék Sajtóosztály