Miskolci Törvényszék – Iskolaőrre támadt egy férfi, akit letartóztatott a bíróság

Szervezeti egység
Miskolci Törvényszék

A Miskolci Járásbíróság elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki a rendelkezésre álló adatok szerint társával együtt egy ismerősük lányának korábbi sérelme miatt agresszívan lépett fel az alsózsolcai általános iskola iskolaőrével szemben 2022. szeptember 27-én.

A gyanúsított erősen ittas állapotban, félmeztelenül tolta kerékpárját, amelyet ellökött magától és a sértett férfi felé indult. Közben trágár módon megveréssel fenyegetőzött, társa a háttérből mindvégig hergelte. Az iskolaőr – aki közfeladatot ellátó személynek minősül – többször felszólította a két férfit cselekményük abbahagyására, de nem járt sikerrel. A gyanúsított ökölbe emelt kezével a sértett felé ütött, illetve rúgó mozdulatot is tett. A fenyegetésnek az vetett véget, hogy a sértett a korábban már kilátásba helyezett intézkedést beváltva könnygázzal fújta le támadóját.

A bíróság álláspontja szerint a kiszabható akár 7 és fél év tartamú szabadságvesztésre figyelemmel a gyanúsított esetében fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, amelyet személyi körülményei nem ellensúlyoznak. Tartani kell attól is, hogy az eddig ki nem hallgatott személyek befolyásolásával, megfélemlítésével veszélyeztetné a bizonyítást, amelyre kihallgatása során tett is utalást. Mivel a terhelt az erőszakra a problémamegoldás megengedett eszközeként tekint, megalapozottan feltehető, hogy újabb bűncselekményt követne el, ezért a bíróság mindezeket mérlegelve 2022. október 29. napjáig elrendelte a letartóztatását.

A végzéssel szemben a gyanúsított és védője fellebbezett.

Miskolc, 2022. szeptember 30.

Miskolci Törvényszék Sajtóosztály