Miskolci Törvényszék - Ítélet halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt

Szervezeti egység
Miskolci Törvényszék

A Miskolci Járásbíróság felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte azt a vádlottat, aki gondatlanságból két ember halálával járó balesetet okozott a Cigánd felől Sárospatak irányába vezető útszakaszon.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2016. szeptember 23-án a délutáni órákban a fent megjelölt útszakaszon közlekedett munkáltatója gépjárműjével, amikor a tehergépkocsi bal oldalával 1 méterre áttért a haladási iránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, majd a jármű bal első sarokrésze a vele szemben közlekedő személygépkocsi bal első sárvédőjével összeütközött. A járműben két felnőtt és három kiskorú sértett foglalt helyet. 

A baleset következtében a gépjármű vezetője és az egyik kiskorú sértett a helyszínen életüket vesztették, míg egy kiskorú sértett 8 napon túl gyógyuló, két utas pedig 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. 

A bíróság közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt a vádlottat 2 év szabadságvesztésre és 5 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, a szabadságvesztés végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette. Enyhítő körülményként értékelte a bíróság a vádlott büntetlen előéletét és makulátlan közlekedési előéletét, megbánó magatartását, azt, hogy a baleset következtében személyi körülményei rendkívüli módon elnehezültek, valamint egészségi állapota is megromlott. A bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe azt, hogy a vádlott cselekménye két ember halálát okozta, és az egyik sérültnek maradandó fogyatékossága alakult ki.
Az ítélet nem jogerős, az ügyészség, a vádlott és védője is három munkanapon belül nyilatkoznak az esetleges fellebbezés tárgyában.

Miskolc, 2021. szeptember 23.

Miskolci Törvényszék Sajtóosztály