Miskolci Törvényszék - Késsel védekezett az idős sértett, a gyanúsított mégis elvette a pénzét

Szervezeti egység
Miskolci Törvényszék

Az Ózdi Járásbíróság nyomozási bírája 2020. december 25-ig elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, aki azzal a szándékkal ment idős ismerőse házához, hogy akár erőszakkal is pénzt szerezzen tőle.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2020. október 17 -én a sértett észrevette, hogy – az általa személyesen is ismert – gyanúsított az udvarán tartózkodik, mire kinyitotta lakása bejárati ajtaját és kérdőre vonta, hogy mit keres a portáján. A gyanúsított azzal az ürüggyel, hogy cigarettát kér a sértettől, közelebb ment hozzá, majd egy erőteljes mozdulattal meglökte, minek hatására a sértett hanyatt esett. A földön fekvő – mozgásában korlátozott, idős – sértettet a karjánál fogva behúzta a házba, majd maga is bement és ott értékeket keresett. Időközben a sértett egy kést vett magához, amivel a gyanúsított felé szúrt, mire az elmenekült, azonban magával vitte a sértett csaknem 200.000 Ft készpénzét és cigarettáját. A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket szenvedett. 

A gyanúsítottal szemben rablás miatt indult büntetőeljárás, mely cselekmény akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A kiszabható büntetés mértéke miatt tartani kell a gyanúsított szökésétől, elrejtőzésétől, továbbá attól is, hogy szabadlábon hagyása esetén a sértett befolyásolásával veszélyeztetné az eljárás eredményességét. A gyanúsított előéletére tekintettel az is feltehető, hogy újabb bűncselekményt követne el. Mindezek okán a bíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását. 

A végzéssel szemben a gyanúsított fellebbezést jelentett be, a védő három napon belül tesz nyilatkozatot a fellebbezés tárgyában.

Miskolc, 2020. november 25.

Miskolci Törvényszék Sajtóosztály