Miskolci  Törvényszék - Letartóztatásban a rablással gyanúsított két férfi

Szervezeti egység
Miskolci Törvényszék

A Miskolci Járásbíróság elrendelte annak a két gyanúsítottnak a letartóztatását, akik a rendelkezésre álló adatok szerint 2023. szeptember 17-én este megjelentek egyikük ismerősének aszalói otthonában és tartozása megfizetésére szólították őt fel. Miután a sértett közölte, hogy nem ad pénz, a felnőttkorú terhelt megütötte a férfit, aki félelmében az ágyra feküdt. Ezt követően ugyanezen gyanúsított az öklében szorított boxert nekinyomta a sértett tarkójának, amitől annak vére kiserkent. 

A terheltek ezután értékek után kezdtek kutatni, végül mobiltelefont, karórát, ruhaneműket, tisztító- és tisztálkodási szereket magukhoz véve távoztak a helyszínről. 

A gyanúsított által használt boxer az ellenállás leküzdése vagy megakadályozása érdekében az élet kioltására alkalmas eszköz.  

A terheltek cselekménye – bizonyítottság esetén – alkalmas lehet felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének megállapítására, mely 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

A bíróság álláspontja szerint a kiszabható szankcióra figyelemmel – a fiatalkorú gyanúsított esetében a bűncselekmény különös tárgyi súlyának megállapítása mellett – a terheltek esetében fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, továbbá tartani lehet attól, hogy veszélyeztetnék a bizonyítást. Egyikük esetében a bűnismétlés veszélye is reális. Mindezeket mérlegelve a bíróság elrendelte a letartóztatásukat.

A végzés nem végleges. 

Miskolc, 2023. szeptember 22.

Miskolci Törvényszék Sajtóosztály