Miskolci Törvényszék - Lézerfénnyel vakította el a pilótákat - a bíróság ítéletet hozott

Szervezeti egység
Miskolci Törvényszék

A Tiszaújvárosi Járásbíróság ítéletet hozott annak a vádlottnak az ügyében, aki 2021 áprilisában különböző napokon, sötétedést követően három vadászrepülőgép pilótafülkéjébe világított be lézerrel. 

Az ítéleti tényállás szerint a fent említett időszakban három vadászrepülőgép tartott kiképzési repülési gyakorlatot egy borsodi kistelepülés közigazgatási területe feletti légtérben. A vádlott – ingatlanának udvaráról – a nála lévő zöld lézerfényt kibocsátó eszközzel alkalmanként legkevesebb 30 percig bevilágított a pilótafülkékbe, mellyel a gépet vezetőknek pillanatnyi látásvesztést, szemkáprázást okozott. A három alkalom egyikén a lézerfény zavaró hatása olyan mértékű volt, hogy a pilóta a repülőgép kötelezően használandó navigációs fényeit kikapcsolta annak érdekében, hogy a férfi a légi járművet szem elől tévesztve cselekményével felhagyjon.  

A férfi ezen magatartásával a három pilóta életét, testi épségét veszélyeztette. 

A bíróság a vádlottat közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény elkövetésében találta bűnösnek és őt 1 év 6 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Enyhítő körülményként értékelte a terhelt büntetlen előéletét, míg súlyosító körülményként vette figyelembe az önhibából eredő ittasságát, valamint azt, hogy közvetve a környéken élők életét is komoly veszélynek tette ki.

Az ítélet nem jogerős.

Miskolc, 2023. szeptember 14.

Miskolci Törvényszék Sajtóosztály