Miskolci Törvényszék – Másodfokú döntés született a borsodi vadászbaleset ügyében

Szervezeti egység
Miskolci Törvényszék

Jogerős másodfokú döntés született annak a férfinak az ügyében, aki 2018 őszén egy vadászat alkalmával megsebesítette vadásztársát.  

A Miskolci Törvényszék – pontosítva a bűncselekmény megnevezését – helybenhagyta a Kazincbarcikai Járásbíróság 2021. január 12-én hozott ítéletét, mellyel foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt a vádlottat 192.000 forint összegű pénzbüntetésre ítélte.  

Az ítélet szerint a vádlott 2016 óta egy borsodi vadásztársaság sportvadász tagja volt. A férfi 2018 novemberében sportvadászaton vett részt, melyet megelőzően balesetvédelmi oktatásban részesült. A vadászat során a vádlott és a vadászaton hajtóként résztvevő sértett egy dombon haladtak, amikor a vádlott – megszegve a vadászati és a balesetvédelmi szabályokat – a sörétes vadászfegyverével a domb lejtős irányába, a magas fűvel és bokrokkal benőtt terület felé lövést adott le, mely eltalálta a sértettet. A sértett bal karjába, bal és jobb lábába sörétlövedékek fúródtak, mely miatt nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A bíróság a büntetés kiszabása körében enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott beismerte a cselekmény elkövetését és tettét megbánta, valamint a sértetti megbocsátást. 

Miskolc, 2021. szeptember 7.

Miskolci Törvényszék Sajtóosztály