Miskolci Törvényszék - Mozgáskorlátozott férfit raboltak ki – letartóztatták  őket

Szervezeti egység
Miskolci Törvényszék

A Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a két fiatalkorú gyanúsítottnak a letartóztatását, akikkel szemben rablás bűntette miatt indult büntetőeljárás.

A nyomozás adatai szerint 2024. június 15-én az esti órákban a két fiatalkorú gyanúsított és társaik Ózdon, a Coop ABC melletti lépcsősoron meglátták a mozgásában korlátozott sértettet. Ekkor a gyanúsítottak és egy társuk megállapodtak abban, hogy kirabolják a sértettet. Amikor a  lépcsősoron közlekedő sértettet utolérték, kirántották a kezéből a nála lévő övtáskáját. A sértett a rántás következtében az egyensúlyát elvesztette és a korlát betonalapjának esett, melynek következtében jobb könyökének horzsolásos sérülését szenvedte el. A gyanúsítottak a helyszínről elmenekültek. Ezt követően egy parkolóban a sértettől elvett övtáskát átvizsgálták, melyben a sértett személyes dolgain kívül két darab bankkártyát találtak, melyekről összesen 9.870 forintot költöttek különböző termékek megvásárlásával.

A sértett értéktárgyait - a bankkártyák kivételével -  a rendőrség megtalálta és a sértettnek visszaadta.
 
A gyanúsítottak fenti cselekménye – bizonyítottság esetén – alkalmas lehet csoportosan elkövetett rablás bűntettének, csalás bűntettének és közokirattal visszaélés vétségének a megállapítására.

A bíróság álláspontja szerint a várható szabadságvesztés mértékére figyelemmel, a szökésüktől, elrejtőzésüktől megalapozottan lehet tartani, valamint attól is, hogy a sértettet megfenyegetésével a bizonyítás lefolytatását veszélyeztetnék. Személyi és vagyoni körülményeik, valamint kedvezőtlen előéleti adataik alapján a bűnismétlés veszélye is fennáll.

Mindezeket, valamint a bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlyát és útonálló jellegét is mérlegelve, a bíróság egy hónapra elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását, melyet javítóintézetben kell végrehajtani.

A végzés nem végleges.

Miskolc, 2024. június 19.

Miskolci Törvényszék Sajtóosztály