Miskolci Törvényszék - Rendszeres hasznot remélt a vádlott a sértettek megtévesztéséből

Szervezeti egység
Miskolci Törvényszék

A Miskolci Járásbíróság csalás miatt közérdekű munkát és pénzbüntetést szabott ki azzal a vádlottal szemben, aki nyílászárók cseréjének ígéretével vett fel pénzt a sértettektől, azonban a munkát nem végezte el. 

A bíróság végzése szerint a nehéz anyagi helyzetbe került vádlott több sértettel is ajtók, ablakok cseréjére kötött megállapodást, mely alapján minden alkalommal előleget vett fel, azonban a munkavégzés egyetlen esetben sem állt szándékában. 2020 júniusában négy ablak cseréjét és az ablakok redőnyökkel való felszerelését vállalta Miskolcon. Megrendelőlapot állított ki, melynek aláírásakor a sértett 300.000 forintot fizetett részére. A vádlott a megbeszélt határidőre a munkát nem végezte el, annak elmaradását különféle valótlan okokkal magyarázta, majd egy idő után a sértett telefonhívásaira sem reagált.
Később, 2020 augusztusában, ismét nyílászárók cseréjére kötött megállapodást, ez esetben 86.000 forint foglalót, majd néhány nappal később további 45.000 forintot vett át a sértettől. A vádlott a munkavégzés határidejét többször módosította, azonban végül semmit sem teljesített a vállalt munkából, a sértett számára elérhetetlenné vált. Októberben ajtók beépítésének ígéretével 136.000 forint összegű foglalót vett át, azonban munkát ez esetben sem végzett, a pénzzel nem számolt el a sértett felé.

A Miskolci Járásbíróság a vádlott férfival szemben csalás miatt 220 óra közérdekű munka büntetést és 200.000 forint összegű pénzbüntetést szabott ki, valamint kötelezte őt a sértetteknek okozott kár megtérítésére. Amennyiben a vádlott a közérdekű munkát önhibájából nem végzi el, vagy a pénzbüntetést nem fizeti meg, a büntetések, vagy azok hátralévő része szabadságvesztésre változtatható át. 
A bíróság döntése jogerős.

 
Miskolc, 2021. április 8.

Miskolci Törvényszék Sajtóosztály