Miskolci Törvényszék – Vízóraleolvasónak adta ki magát, úgy szedett össze értékeket - a bíróság letartóztatta

Szervezeti egység
Miskolci Törvényszék

A Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a nőnek a letartóztatását, aki Miskolcon négy idős, megromlott egészségi állapotú sértett ingatlanából vehetett magához készpénzt és értéktárgyakat. 
A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított – magát vízóraleolvasónak kiadva – 2022. július 29-én három belvárosi lakásba is bejutott, ahol az idős lakók figyelmét elterelve eltette azok pénztárcáját a bennük lévő 8-10 ezer forinttal, míg egy másik esetben a nagyszoba foteljában lévő sálak tetszettek meg neki.
A terhelt augusztus 12-én is folytatta a kifosztási cselekmények sorát, ekkor a 75 éves sértettel azt hitette el, hogy számlafizetési tartozása van, melyet nála rendezhet. Míg az asszony pénzváltási szándékkal a szomszéd lakásba csengetett, a gyanúsított a nappaliban lévő cipősdobozban tárolt 200.000 Ft készpénzt eltette. 
Cselekményei alkalmasak lehetnek a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett kifosztás bűntettének megállapítására, amely – bizonyítottság esetén – akár 7 és fél évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. 
A kiszabható büntetés lehetséges tartamára tekintettel megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, e tényt személyi körülményei sem ellensúlyozzák. Tartani kell attól is, hogy az időskorú sértett tanúk befolyásolásával vagy megfélemlítésével a bizonyítás lefolytatását meghiúsítaná, megnehezítené. Reális továbbá annak a lehetősége, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén újabb, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követne el.
A bíróság fenti indokok miatt 2022. szeptember 15. napjáig elrendelte a nő letartóztatását.  A végzés végleges.

Miskolc, 2022. augusztus 15.

Miskolci Törvényszék Sajtóosztály