Nyíregyházi Törvényszék - Az ittas sofőrt és a kocsi tulajdonosát is elítélte a bíróság

Szervezeti egység
Nyíregyházi Törvényszék

A Nyíregyházi Járásbíróság 2020. január 15-én ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt P.J.G.  I.rendű vádlottat – mint többszörös visszaesőt - 10 hónap börtönbüntetésre, 2 év közúti járművezetéstől eltiltás büntetésre és 1 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, míg K.I. II. rendű vádlottat járművezetés tiltott átengedésének vétsége miatt pénzbüntetésre és 5 hónap „B” kategóriába tartozó járművezetéstől eltiltás büntetésre ítélte.

A tényállás szerint a két férfi 2019. április 22-én a reggeli órákban együtt italozott Tiszaeszláron Húsvét alkalmából. Ezután délután 16 óra körüli időben P.J.G. vádlott ismét felkereste lakóhelyén K.I. vádlottat és megkérte arra, hogy autójával vigye be őt Nyíregyházára. A férfi ezt nem vállalta, arra hivatkozott, hogy korábban együtt fogyasztottak alkoholt ezért ő nem vezethet, de azt megengedte a vezetői engedéllyel egyébként nem rendelkező I. rendű vádlottnak, hogy ő vezesse az autóját. Így a vádlottak együtt indultak el Nyíregyházára. Mikor hazafelé tartottak a 36-os számú főúton egy balra ívelésű útkanyarulatban az autójuk a nedves úton megcsúszott, majd egy nagycserkeszi ingatlan fém kerítésének ütközött.

A baleset során személyi sérülés nem történt, az autóban és a kerítésben anyagi kár keletkezett.

A helyszínre érkező rendőrök megállapították a gépjárművet vezető I. rendű P.J.G.  vádlott ittasságát, továbbá azt is, hogy a férfit a Nyíregyházi Járásbíróság 2018-ban, mint többszörös visszaesőt járművezetés önkényes elvételének bűntette és más bűncselekmények miatt börtönbüntetésre ítélte és eltiltotta a közúti járművezetéstől, így a cselekmény elkövetésekor a férfi érvényes vezetői engedéllyel sem rendelkezett.

A bíróság szerint II. rendű K.I. vádlottnak tudnia kellett arról, hogy a délelőtti alkoholfogyasztásuk miatt az I. rendű vádlott a délutáni órákban is még alkohol befolyásolása alatt áll, ezért nem engedhette volna meg neki, hogy vezesse a tulajdonában lévő személygépkocsit.

Az ítélet jogerős.

Nyíregyháza, 2020. január 15.
 

Nyíregyházi Törvényszék Sajtóosztály