Nyíregyházi Törvényszék  - Beismerték tettüket az apát és fiát bántalmazó vádlottak 

Szervezeti egység
Nyíregyházi Törvényszék

A Nyíregyházi Törvényszék 2021. január 11-én tartott előkészítő ülést a társtettesként elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, csoportosan elkövetett magánlaksértés bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt V.S. és társai vádlottakkal szemben folyamatban lévő ügyben.  

A vádirat szerint az I. rendű V.S. vádlott és öt társa 2019. június 15-én az esti órákban ásóval, kaszával, vasvillával felfegyverkezve elmentek egy nyírbátori férfi lakóházához, hogy korábbi sérelmeik miatt elégtételt vegyenek. Mikor a vádlottak a lakóház udvarára bementek, a férfi felesége elállta útjukat. A vádlottak életveszélyesen megfenyegették az asszonyt, majd a házba időközben bemenekülő férfi és fia után indultak. A kulcsra zárt bejárati ajtót erőszakkal benyomták, majd az I. és II. rendű vádlott a családfőt bántalmazni kezdte a náluk lévő eszközökkel, miközben azt kiabálták, hogy „megölünk, összevagdalunk és beteszünk a temetőbe”. A többi vádlott a bántalmazásban ténylegesen nem vett részt, de körbeállták a sértettet és bíztatták az I. és II. rendű vádlottat cselekményük során. Ezután a több sebből vérző sértettet a szobában magára hagyták. A másik szobához mentek, ahova a sértett fia bezárkózott. Az I. rendű vádlott az ajtó üvegrészét a nála lévő kaszával betörte, és azon keresztül megsebesítette a fiút, de a szobába nem tudott bemenni.  
A férfi a bántalmazás következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett, életét az idejében érkező szakszerű orvosi segítségnyújtás mentette meg. Fia 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A bíróság előtt az I. rendű V.S. vádlott és fia  -a II. rendű V.S. vádlott - a vádirattal egyezően beismerte bűnösségét és lemondtak tárgyaláshoz való jogukról. Így az ő vonatkozásukban bizonyítási eljárás lefolytatása nélkül hoz ítéletet a Nyíregyházi Törvényszék 2021. január 20-án 9 órakor. 

A többi vádlott nem ismerte be bűnösségét az előkészítő ülésen, így velük szemben 2021. április 12-én 9 órakor tárgyalás tartásával folytatja az eljárást a bíróság, ahol a vádlottak részletes kihallgatása várható. 

Nyíregyháza, 2021. január 11.

Nyíregyházi Törvényszék Sajtóosztály