Nyíregyházi Törvényszék - Boltban talált pénztárcát loptak el  - mindketten bíróság elé álltak

Szervezeti egység
Nyíregyházi Törvényszék

A Nyíregyházi Járásbíróság 2020. január 16-án gyorsított eljárásban társtettesként elkövetett lopás vétsége és információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt halmazati büntetésül I. rendű J.J. vádlottat 300.000 forint pénzbüntetésre ítélte, míg II. rendű J.M. vádlottat 2 év időtartamra próbára bocsátotta.

A tényállás szerint az élettársai kapcsolatban élő vádlottak 2019. november 4-én bementek egy Szabolcs megyei kisboltban, de mivel nem volt náluk elég pénz, vásárlás nélkül távoztak. Kifelé menet észrevették, hogy a bejárati ajtó mögött lévő pulton van egy pénztárca, így megbeszélték, hogy azt el fogják lopni. Mikor a vádlottak visszamentek a boltba, levettek egy kenyeret a polcról, a férfi a pénztárcát a kenyér aljához fogta, majd távoztak. 
A vádlottak a tárcában lévő bankkártyát és 14.000 forintot megtartották, a többit útközben eldobták. Mivel a pénztárcában a vádlottak megtalálták a bankkártyához tartozó PIN kódot is, később összesen 150.000 forintot vettek fel róla bankautomatából.
A 166.000 forint okozott kár az eljárás során nem térült meg.  

A bíróság a büntetés kiszabása során figyelembe vette, hogy az I. rendű vádlott korábban már volt büntetve. 

Azzal, hogy a vádlottak a jogtalanul megszerzett bankkártya felhasználásával a sértettnek további kárt okoztak, - a lopás vétsége mellett - az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettét is megvalósították.

Az ítélet mindét vádlott esetében jogerős.