Nyíregyházi Törvényszék - Csaknem 200 millióért rendelt a sértett adatait felhasználva telefonokat a gyanúsított - letartóztatta a bíróság

Szervezeti egység
Nyíregyházi Törvényszék

A Nyírbátori Járásbíróság nyomozási bírója 2021. április 15-én a csalás bűntettének kísérlete miatt indult eljárásban 2021. május 15-ig elrendelte L.G. gyanúsított letartóztatását.

A megalapozott gyanú szerint a férfi 2020 nyarán egy internetes közösségi oldalon ismerkedett meg a sértettel. Beszélgetéseik során megszerezte a sértett telefonszámát és a telefonszolgáltatójánál regisztrált azonosító kódját is. Később ezeket az adatokat felhasználva a gyanúsított a sértett nevében online több nagy értékű telefonkészüléket is megrendelt annak érdekében, hogy azok tovább értékesítéséből pénzt szerezzen és abból biztosítsa megélhetését.  2020. december 11-én a rendőrök tetten érték a férfit, miközben az egyik telefont megkísérelte átvenni az általa kijelölt csomagátvételi ponton, majd gyanúsítottként hallgatták ki. 
A férfi azonban ezt követően is folytatta az online rendeléseket, további 293 esetben kísérelt meg a sértett online felületén a saját adataival és az általa használt e-mail címekkel nagyobb értékű mobiltelefonokat vásárolni, összesen közel 200 millió forint értékben. Mivel a gyanúsított munkahellyel és állandó jövedelemmel nem rendelkezik, a megrendelt telefonokat nem tudta volna kifizetni. A telefonszolgáltató felfigyelt a különösen nagy összegű megrendelésekre és elutasította azok teljesítését. 

A gyanúsított büntetett előéletű, korábban lopás bűntette miatt felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Nyírbátori Járásbíróság. Munkanélküli, állandó jövedelme nincs. A fentiekre tekintettel a bíróság döntése szerint megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított tovább folytatná cselekményét, vagy újabb bűncselekményt követne el, ezért elrendelte letartóztatását.

A végzés nem végleges mivel azt az ügyész tudomásul vette, de a gyanúsított és védője a letartóztatás megszüntetése érdekében fellebbezést jelentett be ellene. 

Nyíregyháza, 2021. április 16

Nyíregyházi Törvényszék Sajtóosztály