Nyíregyházi Törvényszék - Egy nap alatt két férfit ítélt el a bíróság költségvetési csalás miatt 

Szervezeti egység
Nyíregyházi Törvényszék

A Nyíregyházi Járásbíróság 2019. december 3-án költségvetési csalás vétsége miatt gyorsított eljárásban bűnösnek mondta ki két ügy vádlottját, és mindkét férfit jogerősen 1-1 évre próbára bocsátotta. 

H.M. ukrán állampolgár 2019. november 20-án belépésre jelentkezett Magyarországra egy Reanult Master típusú mikrobusszal a Záhonyi Közúti Határátkelőhelyen. A férfi és utasai az eljáró pénzügyőr kérdésére olyan nyilatkozatott tettek, hogy fejenként 2-2 doboz cigaretta és 1-1 liter alkoholtermék van náluk. A tételes vámvizsgálatot követően a mikrobusz akkumulátorának üregéből 289 doboz cigaretta került elő. A vádlott a költségvetésnek 357.527 forint vagyoni hátrányt okozott azzal, hogy nem fizette meg a cigaretta után járó adót.
 
S.P. ukrán állampolgár 2019. november 22-én jelentkezett belépésre Magyarországra egy Mercedes típusú személygépkocsival a Lónyai Közúti Határátkelőhelyen. A férfi a pénzügyőr kérdésére olyan valótlan tartalmú nyilatkozatott tett, hogy nála összesen 2 doboz adómentes cigaretta van. A tételes vámvizsgálat során a gépjárműből 297 doboz ukrán zárjegyes cigarettát találtak. A vádlott a költségvetésnek 365.961 forint vagyoni hátrányt okozott azzal, hogy nem fizette meg a cigaretta után járó adót.

Mivel a vádlottakat tetten érték, lehetőség volt arra, hogy az ügyészség az elkövetéstől számított 15 napon belül bíróság elé állítsa őket, és cselekményükről gyorsított eljárásban döntsön a bíróság. A vádlottak a bíróság előtt elismerték a bűnösségüket és megbánták amit tettek.  

Nyíregyháza, 2019. december 3.

Nyíregyházi Törvényszék Sajtóosztály