Nyíregyházi Törvényszék - Februárban folytatódik a nyíregyházi cégvezető vesztegetéses ügye

Szervezeti egység
Nyíregyházi Törvényszék

A vádirat szerint B.L.T. vádlott – aki egy részvénytársaság elnök-vezérigazgatója, és több kft. is üzleti érdekeltségébe tartozik - 2006-2007-től üzleti kapcsolatban állt cégein keresztül egy vegyiáru nagykereskedelemmel is foglalkozó kft. ügyvezetőjével. 
2009 őszén a vádlott felajánlotta a vállalkozónak, hogy nagy mennyiségű terméket ad át részére letéti szerződés alapján, amit a széles vevőkörrel rendelkező vállalkozó számla nélkül, a piaci ár alatt értékesíthet tovább azzal a feltétellel, hogy az ebből befolyt összeget a vállalkozó visszajuttatja a vádlottnak. 
Az ajánlat arról is szólt, hogy a vádlott cége – a tárolás alatt bekövetkezett minőségromlásra hivatkozva - az átadott termékeket leértékeli, azaz kedvezményes áron számlázza majd ki a vállalkozó részére, így a vállalkozó kft-je is haszonhoz juthat.
A vád szerint a megállapodás alapján 2010. januártól - októberig a vállalkozó a vevők részére készpénzért, számla nélkül több ezer tonna terméket értékesített, és az így befolyt pénzből 135.400.000 Ft-ot átadott a vádlottnak. 
Ezután a vállalkozó reklamációs levelet írt, melyben minőségi hibára hivatkozással 50 %-os árengedményt kért. Ez alapján a vádlott utasítására a részvénytársaság kedvezményes áron számlázta ki a vállalkozónál letétben lévő termékeket. 
A bíróság előtt - az előkészítő ülésen  - a vádlott tagadta, hogy a vállalkozónak árengedményt ígért valótlan minőségi kifogásra hivatkozással, továbbá, hogy számla nélküli értékesítésből származó pénzt vett át tőle. Álláspontja szerint, a vállalkozó a vele szemben fennálló haragos viszony miatt tett ellene feljelentést. Ezen túlmenően a vádlott megjelölte azokat a személyeket, akiket tanúként kér kihallgatni az ügyben és további szakértők bevonását is indítványozta.

A bíróság 2021. február 9-11-én tárgyaláson folytatja az eljárást, ahol a vádlott, tanúk és szakértők meghallgatása várható. 

Nyíregyháza, 2020. október 15.

Nyíregyházi Törvényszék Sajtóosztály