Nyíregyházi Törvényszék - Gyorsított eljárásban döntött a bíróság a jegyellenőrt bántalmazó fiatalok ügyében 

Szervezeti egység
Nyíregyházi Törvényszék

A Nyíregyházi Járásbíróság 2020. november 26-án a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt gyorsított eljárásban I.r. G.L. vádlottat 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, míg II.r. B.V.D. vádlottat 80 nap elzárásra ítélte. 

Az ítéleti tényállás szerint, 2020. november 11-én a 20 éves férfi és a 19 éves nő Demecserben felszállt egy Nyíregyháza felé közlekedő személyvonatra menetjegy nélkül. Mikor a jegyvizsgáló ezt észlelte, felszólította őket, hogy vásároljanak menetjegyet nála, vagy szálljanak le a vonatról. A vádlottak nem váltottak jegyet. Mikor a következő állomáson a jegyvizsgáló felszólította a fiatalokat a leszállásra, ők szidalmazni kezdték, trágár szavakkal illették. Ekkor a jegyvizsgáló telefonon segítséget kért a vonaton tartózkodó másik jegyvizsgálótól és biztonsági őrtől, akik odamentek és ismét felszólították a vádlottakat arra, hogy szálljanak le a vonatról. Ők ennek továbbra sem tettek eleget, szidalmazták a vasúti dolgozókat, majd az I.r. vádlott megragadta az egyik jegyellenőr kabátját, magához rántotta és lefejelte őt. Ezalatt társa hátulról a jegyellenőr hátát, fejét ütötte, kikarmolta és letépte maszkját, gumikesztyűjét. 
A sértett könnyebb sérüléseket szenvedett, de tekintettel a bántalmazás módjára, I.r. vádlott akár súlyosabb sérüléseket is okozhatott volna neki. 

Mindkét vádlott büntetett előéletű. I.r. G.L. vádlottal szemben idén vagyon elleni bűncselekmény miatt közérdekű munka büntetést, társával szemben 2020.  októberében lopás bűntette miatt végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetést szabott ki a Nyíregyházi Járásbíróság. Mostani tettét II.r. vádlott próbaidő alatt követte el. 

A tárgyaláson mindkét vádlott beismerte a bűncselekmény elkövetését. Egybehangzóan akként nyilatkoztak, hogy tettüket nagyon megbánták. 
A büntetés kiszabása során súlyosító körülményként értékelte a bíróság, hogy mindkét vádlott büntetett előéletű, a bűncselekményeket társtettesként követték el, halmazati büntetést kellett kiszabni velük szemben, és a hasonló jellegű cselekmények elszaporodottságát a bíróság illetékességi területén. 
Enyhítő körülményként vette figyelembe a beismerő nyilatkozataikat és megbánó magatartásukat. 

Az ítéletet az ügyész, a vádlottak és II.r. vádlott védője tudomásul vette, így az a II.r. vádlottal szemben jogerőre emelkedett. I.r. vádlott védője a jognyilatkozata megtételére 3 munkanap gondolkodási időt tartott fent, így ennek letelte után dönt a bíróság I.r. vádlott vonatkozásában az ítélet jogerőre emelkedéséről vagy fellebbezés esetén az ügy Nyíregyházi Törvényszékhez történő felterjesztéséről. 

Nyíregyháza, 2020.  november 26.

Nyíregyházi Törvényszék Sajtóosztály