Nyíregyházi Törvényszék - Jogerős ítélet a kerékpárost gázoló ittas sofőr ügyében

Szervezeti egység
Nyíregyházi Törvényszék

A Nyíregyházi Járásbíróság 2020. november 25-én halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt B.S. I. rendű vádlottat halmazati büntetésül 3 év 8 hónap börtönbüntetésre, 4 év járművezetéstől eltiltás és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. 

Az ítéleti tényállás szerint a 19 éves férfi 2020. május 23-án az esti órákban nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott, majd autóba ült és azzal Nyíregyháza lakott területén, a Korányi Frigyes út melletti szervízúton közlekedett kivilágítatlanul. Az autóban a jobb első ülésen utazott R.D.Z. II. rendű vádlott. 
B.S. autójával 63-68 km/óra sebességgel közlekedett, amikor későn észlelte az előtte, vele azonos irányba az úttest szélén, kivilágítatlanul közlekedő biciklist, aki kezdett balra húzódni a felezővonal felé. A vádlottnak észlelnie kellett a kerékpárost, de ennek ellenére fékezés nélkül elütötte őt. Az ütközés után a férfi az autóval megállt, majd tovább indult anélkül, hogy segítséget nyújtott volna a füves útpadkára zuhant sértettnek. Az ütközéstől a sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy másnap a kórházban elhunyt. 
A késedelem nélküli intenzív fékezéssel, 53-56 km/órás sebességgel közlekedve a vádlott elkerülhette volna a balesetet. A vádlott jogosítvánnyal nem rendelkezett. 

A bíróság az ügyben előkészítő ülést tartott, amin a férfi elismerte a bűncselekmény elkövetését és lemondott e körben a tárgyalás jogáról. Elmondta, hogy megbánta tettét és elnézést kért a sértett családjától a történtek miatt. 

Az ítélet jogerős, azt az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vette. 

Az autó utasával, R.D.Z. II. rendű vádlottal szemben segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt folytatódik az eljárás, mivel - a vádirat szerint -annak ellenére, hogy észlelte az ütközést, ő is elmulasztotta a tőle elvárható segítségnyújtást a sérült részére. Az ő vonatkozásában 2020. december 11-én tart előkészítő ülést a bíróság.  

Nyíregyháza, 2020. november 25.

Nyíregyházi Törvényszék Sajtóosztály