Pécsi Ítélőtábla - Jogerős döntés a pécsi késelés ügyében

Szervezeti egység
Pécsi Ítélőtábla

A Pécsi Ítélőtábla jogerős döntést hozott a 2015 nyarán egy pécsi belvárosi szórakozóhely előtt elkövetett késelés ügyében.

2015. június 26-án este a négy fiatalkorú vádlott és felnőtt társuk szórakozni indultak Pécsen, a belvárosban több szórakozóhelyen jártak, és az utcán is fogyasztottak boltban vásárolt szeszes italt. Közülük néhányan enyhén ittas állapotba kerültek. Éjfél után – az egyik szórakozóhely bejáratának közelében, - ahol nagy számú, főként fiatal tartózkodott - az I.r. vádlott megtámadott egy külföldi férfit, akit egy bottal megütött. Az I.r. vádlott erőszakos magatartását látta az 1. sz. sértett, aki az öt fős társaság közelébe ment és szóvá tette cselekményüket. Az 1. sz.  sértettet a vádlottak megtámadták, többször megütötték, majd az I.r. vádlott az ütéseitől már földre került sértettet több alkalommal meg is rúgta, csak társai közbelépésére hagyta abba a verést. Az 1. sz. sértett bántalmazását több személy látta, a földön fekvő sértettet felsegítették, sérüléseit próbálták ellátni. Néhány perc eltelte után a vádlottak, akik a helyszínt nem hagyták el, ismét az 1. sz. sértettre támadtak, újra megütötték és megrúgták. A segítségére siető 2. sz. sértettet a II.r. vádlott olyan erővel ütötte meg, hogy elesett és elvesztette az eszméletét. Ekkor érkezett a helyszínre a 3. számú sértett és társasága. A főként orvostanhallgatókból álló társaság látva a földön fekvő és vérző 1. és 2. sz. sértetteket a segítségnyújtás szándékával a még részben zajló verekedés közelébe ment. Ekkor a földön félig ülő, félig fekvő helyzetben levő 1. sz. sértett az I.r. vádlott lábát fogta, aki a fogásból nem tudott szabadulni, ezért elővette zsebkését és azzal közepes erővel négyszer hátba szúrta az 1. sz. sértettet. A szúrások hatására az 1. sz. sértett az I.r. vádlottat elengedte. Ezt követően az I.r. vádlott a közvetlen közelébe kerülő 3. sz. sértettet a késével hasba szúrta, majd társai után szaladva a helyszínről elmenekült. Az 1. és 3. sz. sértettek közvetlen életveszélyes sérüléseket szenvedtek, életüket a gyors orvosi beavatkozás mentette meg.  A 2. számú sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.
A Pécsi Törvényszék a fiatalkorú I.r. vádlottat több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 7 év 10 hónap fiatalkorúak börtönére és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A szintén fiatalkorú II.r. vádlottat 2 év, a III.r. vádlottat 1 év, a IV.r. vádlottat 9 hónap, a felnőtt V.r. vádlottat 11 hónap börtönre ítélte, garázdaság bűntette és testi sértés vétsége miatt. A szabadságvesztés büntetéseket az elsőfokú bíróság a II.r., a III.r., a IV.r. és az V.r. vádlott esetében próbaidőre felfüggesztette, esetükben az első fokú ítélet jogerőre emelkedett. 
A bejelentett fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla az I. r. vádlott büntetését 9 év szabadságvesztésre és 9 év közügyektől eltiltásra súlyosította. A büntetés kiszabása során súlyosító körülményként értékelte, hogy az I.r. vádlott minden indok nélkül olyan sértetteknek okozott csaknem halálos sérülést, akiket nem ismert, akik a vádbeli estén nyugodtan szórakoztak. Az egyik sértett azt tette szóvá, hogy az I.r. vádlott ok nélkül bántalmazott valakit, míg a másik sértett kifejezetten a korábban bántalmazott másik sértettnek próbált elsősegélyt nyújtani, amikor az I.r. vádlott megszúrta. Ez az öncélú, indok nélküli, kifejezetten a konfliktust kereső magatartás teszi az I.r. vádlott cselekményét különösen veszélyessé. Ezért volt indokolt az elkövetéskor még fiatalkorú vádlottal szemben a büntetés súlyosítása. 

Az ítélet jogerős.

Pécs, 2020. október 27.

Pécsi Ítélőtábla Sajtóosztály