Pécsi Ítélőtábla - Jogerős ítélet emberölés bűntettének ügyében

Szervezeti egység
Pécsi Ítélőtábla

A tényállás szerint a vádlott (77 éves nő) és fia, a sértett egy baranyai faluban éltek egy rendkívül elhanyagolt, szinte romos házban. Mindketten rendszeresen fogyasztottak alkoholt, de kettőjük életvitelében a sértett alkoholfogyasztása volt meghatározó. A férfi szinte naponta küldte anyját alkoholért, ha nem hozott, akkor gyakran szidalmazta, néha meg is verte őt. A sértett egészségi állapota rendkívül rossz volt, de minden segítséget elutasított.
2021. november 18-án a sértett leesett a heverőről és ittassága, valamint gyenge fizikuma miatt nem tudott önerőből felállni. A vádlott az egyik szomszédjához fordult segítségért, aki akkor nem tudott segíteni, ezért a másik szomszédhoz irányította, oda azonban a nő már nem ment át. Fiát megkérdezte hívjon-e segítséget, ő viszont ezt megtiltotta, helyette elküldte anyját borért. A vádlott nem értesítette a mentőket, nem hívott orvosi segítséget és mástól sem kért segítséget. A sértett a fűtetlen szoba padlóján feküdt két napig, amikor is a vádlott észlelte, hogy mozdulatlan és tudatosult benne, hogy fia meghalt. 

Az első fokon eljárt Pécsi Törvényszék a vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt 6 hónap szabadságvesztésre (fogház) ítélte, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.
Az ítélet ellen az ügyész jelentett be fellebbezést eltérő minősítésért (szándékos emberölés bűntette) és a büntetés súlyosításáért. 

A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a vádlott által elkövetett cselekményt emberölés bűntettének minősítette, a szabadságvesztést – végrehajtásának elrendelése esetén – börtönben rendelte végrehajtani, a próbaidő tartamát pedig 1 évre enyhítette. Az ítélet jogerős. 

Pécs, 2023. szeptember 22.

Pécs Ítélőtábla Sajtóosztály