Pécsi Törvényszék- Elsőfokú ítélet életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt

A Pécsi Törvényszék a 2020. szeptember 15-én megtartott nyilvános tárgyaláson J. J. J. vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete, súlyos testi sértés bűntette és éjjel, erőszakkal elkövetett magánlaksértés bűntette miatt – halmazati büntetésül – 4 év 6 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre és 5 évi közügyektől eltiltásra ítélte. Kötelezte a vádlottat, hogy kártérítés címén fizessen meg M. L. magánfélnek 50.000 Ft-ot.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott férfi élettársi kapcsolatban élt H. Z. T. asszonnyal Bakonyán. Szomszédjuk volt M. L. sértett férfi, aki a sérelmére elkövetett cselekmény idején 60 éves volt. M. L. a korábbi években kétszer elszenvedett stroke következtében fekvőbetegnek minősült, végtagmozgásai, testhelyzet-változtatási képessége, kezének szorító ereje korlátozott volt, ez az állapota a védekezésben korlátozta.
A vádlott birkapásztorként dolgozott, így otthonától hosszabb ideig távol volt, és féltékeny volt élettársára. Azt feltételezte, hogy élettársa M. L. sértettel bizalmas kapcsolatot ápol.

J. J. J. vádlott 2018. június 22. napján éjjel telefonon kereste élettársát, H. Z. T.-t, és mivel sejtette, hogy M. L.-nél van, 1 óra 30 perc körüli időben felbőszülten megjelent M. L. házánál, ahol a szobában aludt M. L. és H. Z. T. 
A vádlott magához vett egy fa keverőlapátot, betörte M. L. házának üvegajtaját és bement a szobába. Ezzel az erőszakos behatolással a vádlott M. L. sértettnek 50.000 Ft vagyoni kárt okozott. A szobában először H. Z. T. kelt fel, így a vádlott a két kezében tartott lapáttal először őt ütötte meg többször egymás után, és észrevette, hogy az élettársán a ruhája alatt nincs alsónemű.
H. Z. T. az ütéseket álló testhelyzetben és túlnyomórészt szemből szenvedte el, és segítséget keresve kimenekült a szobából, mialatt újabb ütést mért rá a vádlott.
Eközben a vádlott már az ágyban a bal oldalán fekvő M. L. sértettet is fentről lefelé, a lapátot két kézben tartva, nagyobb erővel ütlegelni kezdte. Majd a vádlott kiment az élettársa után az utcára, ahol szidalmazta őt és a lapáttal újabb ütést mért rá, ami a jobb karját találta el. H. Z. T. a szomszédban lakó G. J.-hoz menekült be.
A vádlott tovább szitkozódott, azt kiabálta, „agyonüti” azt az embert akkor is, ha börtönbe kerül, és vissza akart menni folytatni M. L. bántalmazását, amelytől G. J. szomszéd tartotta vissza.

H. Z. T. sértett – több, könnyebb sérülés mellett – orrcsonttörést és singcsonttörést szenvedett el, amelyek 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérülések.
M. L. sértett kizárólag 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket, egyebek mellett a jobb singcsont testtávoli végének nyílt törését, a jobb oldali II-IV. lábközépcsontok elmozdulás nélküli, és a jobb V. lábközépcsont darabos törését szenvedte el. A sértett jobb felső végtagtörései fájdalmatlan álízülettel gyógyultak, amely súlyos egészségromlásként értékelhető. M. L. sérülései sem közvetett, sem közvetlen életveszélyes állapotot nem hoztak létre, ugyanakkor különösen a fejet ért többszörös tompa erőbehatások következtében reális esély volt a jelenleginél súlyosabb, akár életveszélyes sérülés kialakulására is, ennek elmaradása – figyelemmel a bántalmazáshoz használt eszközre, az erőbehatásra, a sértetti védekezésre és a bántalmazott testtájra – a szerencsének köszönhető.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője  enyhítés érdekében fellebbezést jelentettek be, így az ítélet nem jogerős.

Pécs, 2020. szeptember 16.

Pécsi Törvényszék Sajtóosztály