Pécsi Törvényszék - Ítélet hivatalos személy elleni erőszak bűntette és közúti veszélyeztetés bűntette miatt indult büntetőügyben

Szervezeti egység
Pécsi Törvényszék

A Pécsi Járásbíróság a 2020. január 16. napján megtartott tárgyaláson B.A. vádlottat hivatalos személy elleni erőszak bűntettében és közúti veszélyeztetés bűntettében bűnösnek mondta ki, ezért a bíróság a vádlottat 1 év 6 hónap szabadságvesztésre és 2 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a sértett férfi és társa közterület felügyelőként dolgoznak, szolgálatuk során egyenruhát viselnek. A közterület felügyelők 2018. február 9-én Pécsett, a belváros egyik – behajtási engedély köteles - kereszteződésében ellenőrizték az engedélyek érvényességét. A vádlott egy általa használt – de más személy tulajdonában álló – személygépkocsival, a délelőtti órákban az ellenőrzött terület felé közlekedett, ennek során a sértett karjelzéssel megállásra szólította fel. A vádlott a gépkocsival a jelzés ellenére nem állt meg, hanem gázt adva tovább hajtott, melynek következtében az intézkedés közben lévő közterületfelügyelőnek a gépkocsi elől el kellett ugrania. A sértett emiatt egyensúlyi helyzetéből kibillent, a jobb könyökével megtámaszkodott a gépkocsi szélvédőjén, ezután ellökte magát a gépkocsitól, majd a vádlott tovább hajtott. A sértett és társa a gépkocsi után futottak, de nem érték utol. 
A vádlott magatartásával a sértett életét, testi épségét közvetlen veszélynek tette ki.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be. 

Pécs, 2020. január 16.

Pécsi Törvényszék Sajtóosztály