Pécsi Törvényszék - Ítélet kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt indult büntetőügyben

Szervezeti egység
Pécsi Törvényszék

A Komlói Járásbíróság a 2019. december 2-án megtartott nyilvános tárgyaláson  Gy.Z. vádlottat kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 8 hónap börtönre ítélte, egyúttal 1 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott nő a komlói Családok Átmeneti Otthonában élettársával együtt nevelte a korábbi élettársi kapcsolatából született kettő, valamint jelenlegi élettársi kapcsolatából született egy kiskorú gyermekét. A vádlott a fenti időszakban családi pótlékból, valamint a gyermekei után járó GYES összegekből élt rendkívül szegényes körülmények között. A vádlott italozó életmódja is nehezítette a család anyagi helyzetét.
A vádlott nem gondoskodott a gyermekei részére az évszaknak megfelelő ruházatról, gyermekeit rendszeresen koszos, elhanyagolt és vizelettel átitatott ruházatban járatta óvodába, továbbá legkisebb gyermekét egész nap a kiságyban hagyta, azt a vádlott nem takarította, emiatt a gyermek a kiságyba kiömlött italban feküdt. A gyermekek táplálása nem az egészséges életmódnak megfelelően történt. A vádlott a gyermekeit a szükséges orvosi vizsgálatokra, szemészeti kezelésekre és védőoltások beadására nem vitte el. A vádlott valamennyi gyermekénél gyakori volt a fejtetvesség is, aminek megszüntetéséről a vádlott többszöri felszólítások ellenére sem gondoskodott. A vádlott több alkalommal bántalmazta és indokolatlanul kiabált a gyermekeivel, melynek során egy alkalommal legidősebb gyermeke fején egy műanyag szemétlapátot is eltört. Szintén több alkalommal előfordult, hogy a vádlott az esti órákban elment az ismerőseihez italozni és amíg ott tartózkodott a gyermekeit egyedül hagyta a lakásban és csak másnap ment vissza hozzájuk, majd az italozást követő napot átaludta, míg a gyermekei felügyelet nélkül tartózkodtak az átmeneti otthonban. A vádlott egy alkalommal  elvitte magával legidősebb kiskorú gyermekét névnapot ünnepelni egyik ismerőséhez, melynek során a vádlott nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott, amitől erősen ittas állapotba került, majd ezt követően a gyermek végignézte, ahogy az ittas állapota miatt földre eső vádlottat ismeretlen személy tettleg bántalmazta.
Mindhárom gyermek személyiségének fejlődésbeli szintje mind szellemi, mind erkölcsi, mind érzelmi téren erőteljes eltérést mutat kora átlagától, attól jelentősen elmarad. 
A vádlott a gyermekeivel szemben fennálló nevelési, felügyeleti, gondozási kötelességeinek súlyos megszegésével kiskorú gyermekei testi, értelmi, erkölcsi fejlődését veszélyeztette.

Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezéssel éltek, így az ítélet nem jogerős.

Pécs, 2019. december 2.