Pécsi Törvényszék - Jogerős ítélet pénzhamisítás bűntette miatt

Szervezeti egység
Pécsi Törvényszék

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék 2018. november 13-án kihirdetett ítéletével a Pécsi Járásbíróság 2018. január 25-én kelt ítéletét lényegében helybenhagyta, így P. R. vádlottat pénzhamisítás bűntette miatt jogerősen 2 év szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 4 évi próbaidőre felfüggesztette.
 
A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott férfi 2016. november 15-én 7 óra körüli időben egy pécsi üzletben különböző termékeket kért az eladótól, amelyeket egy 10.000 forintos bankjeggyel akart kifizetni.
A pénzt lerakta a pultra, az ott dolgozó eladó azonban észrevette, hogy a bankjegy hamis, ezért megpróbálta feltartani a vádlottat. Arra hivatkozott, hogy a nagy címletű pénzt fel kell váltani, mindeközben azonban értesítette a főnökét, aki a boltba való érkezését követően kihívta a rendőröket. A kiérkező rendőröket meglátva a vádlott kifutott az üzletből, és egy közeli házban bújt el.
 
A Magyar Nemzeti Bank szakértői véleménye szerint a vádlott által fizetőeszközül használni kívánt 10.000 forintos bankjegy hamis, tinta-sugaras eljárással működő, digitális, színes nyomtató eszközön készített összeragasztott másolat, értéket nem képviselő hamisítvány.
A vádlott tudta, hogy az eladónak átadott bankjegy hamis.
 
Az ítélet jogerős.
 
Pécs, 2018. november 15.

 
Pécsi Törvényszék Sajtóosztály