Pécsi Törvényszék - Jogerős ítélet rongálás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben

Szervezeti egység
Pécsi Törvényszék

A Siklósi Járásbíróság a 2020. október 27-én megtartott tárgyaláson V. D. fiatalkorú vádlottat nagyobb kárt okozó rongálás bűntette, bűnsegédként elkövetett lopás vétségének kísérlete és garázdaság vétsége miatt – halmazati büntetésül – 6 hónap börtönre ítélte, amelynek végrehajtását 1 évi próbaidőre felfüggesztette.

A rongálás bűntette miatt emelt vádponttal kapcsolatban a bíróság az alábbi tényállás állapította meg:
A vádlott férfi 2019. augusztus 16-án 10:00 óra körüli időben megjelent a sértett és édesapja tulajdonát képező családi vállalkozás egyik Baranya megyei telephelyén, mely egy közút északi oldalára eső nyílt földterület. A területen a betakarításból származó 160x160 cm nagyságú, összesen 310 darab szalma- és lucernabála feküdt, melyből 250 db, egyenként 4.000 Ft értékű szalma- és 60 db, egyenként 8.000 Ft értékű lucernabála volt.
A vádlott a takarmánynak szánt bálát minden indok nélkül a nála lévő gyufával meggyújtotta. A több hete tartó csapadékmentes, száraz nyári időjárás is közrejátszott abban, hogy a bálák azonnal lángra kaptak. A vádlott ezt követően futva elhagyta a helyszínt.
A keletkezett tüzet egy helyi lakos észlelte 10 óra 55 perc körüli időben, és azonnal értesítette a sértettet. A tüzet a helyszínre érkező tűzoltók eloltották, azonban addigra már valamennyi bála leégett. A vádlott a fenti cselekményével 1.480.000 Ft kárt okozott a sértettnek.

A vádlott a diszharmonikus, éretlen személyiségvonások, valamint a rendszeres kábítószerhasználat okozta kognitív károsodások és érzelemszabályozási zavarok miatt enyhe fokban korlátozva volt cselekménye társadalomra veszélyességének felismerésében, illetve abban, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjék.

Az ítélet jogerős.

Pécs, 2020. október 29.

Pécsi Törvényszék Sajtóosztály