Pécsi Törvényszék - Letartóztatás kifosztás bűntettének alapos gyanúja miatt

Szervezeti egység
Pécsi Törvényszék

A Pécsi Járásbíróság 2024. június 13-án elrendelte három nő letartóztatását egy hónapra védekezésre képtelen személytől való elvétellel, csoportosan elkövetett kifosztás bűntette megalapozott gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint 2024. június 11-én 20 óra körül Pécs belvárosában, egy üzletközpont bejáratának közelében, egy közterületen lévő hirdetőtábla tövében magatehetetlen állapotban feküdt az erősen ittas állapotban lévő sértett nő. A három gyanúsított nő körbevette a magatehetetlen személyt és táskáját, valamint ruházatát átkutatták azért, hogy értékeit eltulajdonítsák. A gyanúsítottak a kutatás során a sértettől elvették mobiltelefonját és elvettek tőle egy 50 grammos dohánycsomagot bontatlan állapotban. A gyanúsítottak cselekményét a közterület-felügyelet munkatársai észlelték és bejelentésük alapján egy rendőrjárőr érkezett a helyszínre. Ezt észlelve a gyanúsítottak az eltulajdonított telefont visszahelyezték a sértett közelébe, azonban a dohányterméket az egyik gyanúsított táskájában találták meg az intézkedő rendőrök, így azt lefoglalták.

A gyanúsítottak közül ketten – vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt - büntetett előéletűek, harmadig társukat a bíróság korábban szintén vagyon elleni bűncselekmény elkövetése miatt próbára bocsátotta. A három gyanúsítottal szemben jelenleg is több büntetőeljárás van folyamatban, ezért alaposan tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyásuk esetén újabb, szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményeket követnének el, emiatt a bíróság elrendelte a letartóztatásukat.

Az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, a gyanúsítottak szabadlábra helyezésük érdekében jelentettek be fellebbezést. A letartóztatás elrendelésének tárgyában megtartott ülésen csak az egyik gyanúsított védője jelent meg, ő is fellebbezett a bíróság határozata ellen elsősorban szabadlábra helyezés, másodsorban enyhébb kényszerintézkedés elrendelése érdekében, míg a másik két gyanúsított védőjének három napja van az esetleges fellebbezés bejelentésére. A bíróság határozata nem végleges.

Pécs, 2024. június 13.