Pécsi Törvényszék - Letartóztatás nagyobb kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt

Szervezeti egység
Pécsi Törvényszék

A Pécsi Járásbíróság 2020. október 29-én egy hónapra elrendelte két budapesti férfi – T. D. és T. I. J. - letartóztatását többrendbeli, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, nagyobb kárt okozó csalás bűntette, egyikük esetében pedig további folytatólagosan, üzletszerűen, nagyobb értékre elkövetett orgazdaság bűntette alapos gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint T. I. J. gyanúsított – további társaival – a más ügyben történt fogvatartása során egy büntetés-végrehajtási intézetben ismerkedett meg, míg T. D. szabadlábon, egyikük rendszeres kapcsolattartója volt. A gyanúsítottak egymással megbeszélték, hogy rendszeres, jogtalan haszonszerzés érdekében interneten keresztül megvalósítható csalásokat fognak elkövetni. Az elkövetés részfeladatait megosztották és összehangolták.
A gyanúsítottak a büntetés-végrehajtási intézetbe becsempészett mobiltelefonok, SIM kártyák segítségével egy internetes adok-veszek oldalon, álneveken regisztráltak, majd az ország különböző pontjain élő, eladásra kínált dolgokat hirdető sértettek hirdetéseire jelentkeztek azzal, hogy az általuk kínált dolgot megvásárolnák. A megállapodást követően azt állították, hogy a pénzt a sértetteknek átutalták, azonban az azért késik, mert valutában fizetnek, ezért a jóváíráshoz 24-48 óra is szükséges lehet.
A sértetteknek az átutalásról egy banki oldalon – az átutalási adatokat feltüntetve – képernyőmentési képet küldtek. A sértettek a részükre megküldött kép láttán abba a hitbe kerültek, hogy a vételárat részükre átutalták, ezért az eladásra kínált terméket postára adták. A gyanúsítottak azonban ténylegesen nem utalták át az összeget, a céljuk a termékek jogtalan megszerzése volt.
A sértettek a termékeket postai csomagpontokra küldték, ahol a szabadlábon lévő gyanúsított T. D. azokat – a gyanúsított társaitól megkapott kódok segítségével – átvette, majd azokat értékesítés céljából gyanúsított társának átadta. A csomagfelvételről a szabadlábon lévő tettestársak a büntetés-végrehajtási intézetben lévő társaikat mindig értesítették. Az értékesítésből származó összegeket a gyanúsítottak egymás között elosztották.
A gyanúsítottak – társaikkal együttműködve - 2020. július 7-től 2020. szeptember 27-ig, 14 sértettnek többmillió forint kárt okoztak.

T. D. gyanúsított büntetlen előéletű, T. I. J. gyanúsított különös és többszörös visszaeső. 

Alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak, a terhükre rótt, jelentős tárgyi súlyú bűncselekményekre figyelemmel, szabadlábon hagyásuk esetén a  bizonyítást veszélyeztetnék, így különösen a büntetőeljárásban részt vevő vagy más személyt megfélemlítéssel jogellenesen befolyásolnák, továbbá tárgyi bizonyítási eszközöket, elektronikus adatokat vagy vagyonelkobzás alá eső dolgot megsemmisítenének, meghamisítanának vagy elrejtenének, illetve T. I. J. gyanúsított újabb, szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el. 

A bíróság határozatát az ügyész tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem végleges.

Pécs, 2020. október 29.

Pécsi Törvényszék Sajtóosztály