Pécsi Törvényszék - Letartóztatás rablás bűntette miatt

Szervezeti egység
Pécsi Törvényszék

A Pécsi Járásbíróság 2024. június 19-én elrendelte egy komlói férfi letartóztatását egy hónapra rablás bűntettének alapos gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított, korábbi szabadságvesztés büntetéséből történt szabadulását követően pár nappal, 2024. június 16-án, a késő délelőtti órákban megjelent egy komlói önkormányzati lakásnál, melynek bejárati ajtaját betörte és oda behatolt. A lakásban tartózkodott a sértett férfi, aki a behatolást észlelve elindult a bejárati ajtóhoz. A gyanúsított belépett a szobába és kérdőre vonta a sértettet, hogy mit keres ott, és a szobában kutakodni kezdett.
A sértett is kérdőre vonta a gyanúsítottat, hogy ő mit keres ott és felvilágosította a gyanúsítottat, hogy ő és az édesanyja élnek ebben a lakásban. A gyanúsított nem válaszolt, ezért a sértett ismét rákérdezett. Erre a gyanúsított felszólította a sértettet, hogy üljön le az ágyra, ne mozogjon, ne is nézzen rá, csak a földet nézze. Ez után felszólította arra, hogy hozzon neki szatyrot, ennek a sértett eleget tett. A gyanúsított a szatyorba pakolta a lakásban, a szekrényen tárolt tisztálkodási szereket, parfümöt, mobiltelefont, vezeték nélküli fülhallgatót, az ágyról egy laptopot, a sértett munkahelyi belépőkártyáját, lakáskulcsát, munkahelyi szekrénykulcsát, valamint az irattartójából kivette a sértett nevére szóló Szép Kártyát.
Pakolás közben a gyanúsított a sértettet a tarkójánál megfogta és erőteljesen lenyomta, hogy a földet nézze. A sértettet a gyanúsított többször is felszólította erre, majd az egyik kezét ütésre emelte, hogy kérésének nyomatékot adjon.
Miután megteltek a szatyrok, a gyanúsított egy bőröndbe pakolta a sértett ruháit. A sértett eközben figyelni próbálta a gyanúsítottat, aki ekkor egy törölközőt vágott a fejéhez azzal, hogy rakja a fejére. Amikor a sértett észlelte, hogy a gyanúsított kicsit messzebb került tőle, levette a törölközőt a fejéről és a bejárati ajtó felé menekült, de a gyanúsított visszarántotta. A sértett eközben segítségért kiáltott. A gyanúsított ekkor fojtó fogást alkalmazott a sértettnél és megpróbálta a száját is befogni, de mivel ez nem sikerült, lerántotta a földre, egy alkalommal ököllel fejbe vágta, majd jobb lábával megtérdelte a sértett homlokának bal oldalát.
Dulakodásuk közben az egyik szomszéd benyitott a lakásba, ekkor a sértett kiszabadult a gyanúsított szorításából, majd kimenekült a lakásból. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A gyanúsított többszörös visszaeső, korábban is hasonló bűncselekmények elkövetése miatt volt büntetve. A terhére rótt – kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő -bűncselekményt nem sokkal korábbi büntetéséből történt szabadulása után követte el. Alaposan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb, szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el, ezért a bíróság elrendelte a letartóztatását.

Az ügyész a bíróság határozatát tudomásul vette, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be a gyanúsított szabadlábra helyezése érdekében.

Pécs, 2024. június 19.

Pécsi Törvényszék Sajtóosztály