Szegedi Törvényszék - Letartóztatásban az Ausztriában körözött török férfi

Szervezeti egység
Szegedi Törvényszék

Magyarországon lőfegyverrel visszaélés bűntettével gyanúsítják azt a török férfit, akit Ausztriában élet elleni bűncselekmény miatt köröztek. A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája 2023. szeptember 26-án egy hónapra elrendelte a letartóztatását.

A török állampolgár gyanúsítottal szemben az osztrák hatóságok 2023. szeptember 24-én emberölés vagy súlyos testi sértés bűntett megalapozott gyanúja miatt átadási vagy kiadatási letartóztatásra irányuló figyelmeztető jelzést helyeztek el a körözési rendszerben.

A gyanúsított még ugyanazon a napon kora reggel a Röszkei Autópálya Határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre, ekkor a határellenőrzés során a gépkocsija első ülései melletti tárolórekeszben éles lőszerrel betárazott lőfegyvert és további 35 db éles lőszert találtak. 

A lőfegyver és a lőszer megszerzésére, tartására, Magyarország területére történő behozatalára, kivitelére, átszállítására a gyanúsított nem rendelkezett engedéllyel, ezért vele szemben lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt indult Magyarországon büntetőeljárás.

Az elsőfokon eljárt nyomozási bíró döntésében kifejtette, hogy a kiemelkedő tárgyi súlyú, 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény elkövetésével gyanúsított török állampolgárságú, Ausztriában élő, de magyarországi tartózkodási hellyel, személyi-családi kötődéssel nem rendelkező férfi esetében fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. A bíróság megítélése szerint a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelése szükséges volt, a letartóztatással elérni kívánt célok egyéb módon nem érhetőek el.

A letartóztatás elrendelését az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vette, így a bíróság döntése a mai napon véglegessé vált.

Szeged, 2023. szeptember 26.

Szegedi Törvényszék Sajtóosztály