Szegedi Törvényszék - Nem jogerős ítélet gyógyszerhamisítás bűntette miatt

Szervezeti egység
Szegedi Törvényszék

A Csongrádi Járásbíróság gyógyszerhamisítás bűntette miatt a vádlottat 2 év – végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte, csaknem 1.172.000 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el vele szemben és kötelezte őt a bűnügyi költség megfizetésére.

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint V. A. vádlott 2017 augusztusában – többek között – gyógyszerkészítmények gyártására alapított céget Romániában, majd a cég nevében magyar nyelvű webáruházat hozott létre, melynek kapcsolattartója ő maga volt. A weboldalon egy nátrium-kloritot, sósavat és citromsavat tartalmazó oldatot hirdetett, amely állítása szerint „a maláriát 48 óra alatt kiírtja a szervezetből”, az influenzát, a baktériumokat és a vírusokat is végérvényesen eltávolítja, de alkalmas különböző fertőzések, betegségek megelőzésére és kezelésére is. A vádlott a weboldalon, a közösségi média más felületein videókban is népszerűsítette a terméket, ahol személyesen ismertette az oldat hatásait, felhasználási módjait. A vádlott egyébként az általa beszerzett alapanyagokból maga csomagolta a terméket csongrádi lakásán és azt online fizetéssel tudták a vevők megvásárolni. A férfi a weblap 2019 júliusi törléséig mintegy 1.172.000 forint értékben árusított az oldatból. 

A vádlott által forgalmazott termék gyógyszernek minősül, így annak Magyarországon történő forgalomba hozatala – OGYÉI – hatósági engedélyhez kötött, azonban ilyen engedéllyel sem a vádlott, sem pedig az általa létrehozott romániai cég nem rendelkezik és soha nem is rendelkezett.

A büntetlen előéletű vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismerte. 

A Csongrádi Járásbíróság a fentiek alapján bűnösnek mondta ki a vádlottat felhasználók számára széles körben hozzáférhetővé válással elkövetett gyógyszerhamisítás bűntettében. Ezért őt 2 év, végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, vele szemben 1.171.987 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el, továbbá kötelezte a 277.772 forint bűnügyi költség megfizetésére is.

A bíróság ítéletével szemben az ügyész az esetleges fellebbezése bejelentésére három munkanap határidőt tartott fenn, míg a vádlott és védője enyhítés és a vagyonelkobzás mellőzése érdekében jelentettek be fellebbezést, így az ítélet nem emelkedett jogerőre.

Szeged, 2021. február 9. 

Szegedi Törvényszék Sajtóosztály