Szekszárdi Törvényszék - Ítélethozatal társtettesként, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettében

Szervezeti egység
Szekszárdi Törvényszék

A Szekszárdi Járásbíróság a 2021. január 8. napján megtartott bíróság elé állításon, gyorsított eljárás keretében társtettesként, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek azt a bolgár származású férfit, aki 9 illegális bevándorlót, köztük egy kiskorú személyt szállított át Magyarország területén, ezáltal pedig társaival segítséget nyújtott a Közel-Keletről embercsempészek segítségével Magyarországra érkező kilenc személynek az Ausztriába történő jogellenes átjutásához.  

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2021. január 4-én éjjel indult Szerbiából, a Zombori menekülttáborból 9, magát szír állampolgárnak valló személy egy, a nyomozás során be nem azonosított embercsempész segítségével Magyarország felé. A szerb-magyar határt a magyar határon felállított kerítés alatt fúrt illegális alagúton átjutva lépték át, majd az éjszaka során Magyarország területén, egy erdő szélén bújtak meg az 53-as számú főút közelében. Az illegális bevándorlók korábban embercsempészek segítségével jutottak el Szíriából - több ország érintésével - Szerbiába, majd a menekülttáborban embercsempészekkel vették fel a kapcsolatot és jutottak át illegálisan a határon Magyarországra, ahonnan Németországba kívántak eljutni. 

2021. január 5-ről január 6-ra virradó éjszaka az 53-as számú főút közelében, egy be nem azonosított személy jelzésére megérkezett a vádlott az általa vezetett kisbusszal, ahova az ismeretlen férfi beirányította az illegális bevándorlókat. Innen a vádlott és az előtte haladó tettestársa egymást szorosan követve az M9-es autóúton, majd az M6-os autópályán Budapest irányába közlekedtek. A NAV munkatársai 2021. január 6-án 01 óra 59 perckor az M6-os autópálya fácánkerti pihenőjénél a vádlottat és az általa szállított személyeket – akik úti okmányokkal, valamint személyazonosságukat igazoló okmánnyal nem rendelkeztek - intézkedés alá vonták. 

A járásbíróság a tárgyaláson a bűntettet részben beismerő vádlottat 6 év fegyház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre és Magyarország területéről 8 év kiutasításra ítélte. A vádlott a kiszabott szabadságvesztés büntetésből nem bocsátható feltételes szabadságra. 

A bíróság a büntetés kiszabása során súlyosító körülményként értékelte, hogy a terhelt a bűncselekmény elkövetésekor az általa használt gépjárművel a megengedettnél több, összesen kilenc személyt szállított. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság a vádlott részbeni beismerő vallomását, büntetlen előéletét, rendezetlen anyagi körülményeit, valamint, hogy kiskorú gyermekek eltartásáról köteles gondoskodni. 
A vádlott és védője az ítélet ellen fellebbezést jelentettek be, míg az ügyészség három nap gondolkodási időt tartott fenn, ekként az elsőfokú ítélet nem emelkedett jogerőre. 

Szekszárd, 2021. január 11. 

Szekszárdi  Törvényszék Sajtóosztály