Szekszárdi Törvényszék – Ítélthozatal kábítószer-kereskedelem bűntettében 

Szervezeti egység
Szekszárdi Törvényszék

Az első fokon eljáró Szekszárdi Törvényszék a 2024. június 24-én tartott tárgyalásán jelentős mennyiségű kábítószerre kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt 8 év 6 hónap börtönbüntetésre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélt egy húszas évei elején jár szekszárdi férfit. 

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott 2021. augusztus 19-étől 2022. június 21-ig Szekszárdon, a saját tulajdonú otthonában kereskedett „zen”, „biofű”, illetve „varázscigi” néven említett új pszichoaktív anyagokkal, továbbá kábítószerrel, rendszeres haszonszerzésre törekedve. A vádlott az új pszichoaktív anyagok, illetve a kábítószer hatóanyagával megszórt és összekevert, illetve átitatott dohányt továbbértékesítés, illetve részben saját fogyasztás céljából megszerezte, majd papírba vagy alufóliába, ún. pakkokba csomagolta és értékesítette. Az így előállított illegális anyagok (ADB-BUTINACA, amely új pszichoaktív anyagnak minősül, 5F-MDMB-PICA, ami 2021. január 1-e óta kábítószer) adagját, 1 pakkot 1.000 forintért, majd 2022. május óta 2.000 forintért árusította. A szintetikus kannabinoidok a hasis és marihuána hatóanyagához hasonló hatású, mesterségesen előállított vegyületek, leggyakrabban „herbál”, „biofű”, illetve „varázsdohány” néven kerülnek illegális forgalomba.
A vádlottal kapcsolatban lévő fogyasztók előzetes telefonos, illetve internetes alkalmazáson keresztül folytatott egyeztetés alapján beszélték meg, hogy mennyi pszichoaktív anyagot és/vagy kábítószert vásárolnának, majd az otthonában keresték fel a vádlottat. A kommunikáció során használt „virágnyelvben” előforduló „perc” jelentette a megvásárolni kívánt mennyiséget, illetve a pakkok számát. Egy pakk többnyire 1 gramm (esetenként 0,5-vagy 0,8 gramm) mennyiségű, hatóanyaggal kevert illegális szert tartalmazott. A vádlott az illegális hatóanyaggal kevert dohányt 2021. évben ismeretlen forrásból, majd 2022. év március közepétől egy komlói lakostól szerezte be.
A vádlott által a fent megjelölt időszakban értékesített új pszichoaktív anyagok összegzett mennyisége nem éri el a csekély mennyiség felső határát, annak 79,792 %-a, míg az általa értékesített kábítószer összegzett mennyisége meghaladja a csekély mennyiség felső határát, annak 4070,1 %-a, amely a jelentős mennyiség alsó határának 203,505 %-a.
A vádlottnak a fenti időszakban általa értékesített új pszichoaktív anyagok és kábítószerek eladásából mindösszesen 2.511.000 forint bevétele származott. Összességében a vádlott esetében a kereskedéssel érintett és a tőle lefoglalt kábítószerek összegzett hatóanyag-tartalma a csekély mennyiség felső határának 4104,38%-a, egyúttal a jelentős mennyiség alsó határának 205,219%-a.

A bíróság a fenti büntetés kiszabása mellett a bűnös vagyongyarapodásra tekintettel vagyonelkobzást is alkalmazott a vádlottal szemben 2.511.000 forint erejéig, egyben beszámítani rendelte a vádlott által előzetes fogvatartásban töltött időt a kiszabott szabadságvesztésbe. A vádlott feltételes szabadságra legkorábban a szabadságvesztés 2/3-ának, de legkevesebb három hónapnak a kitöltését követő napon bocsátható.
Az ítélet nem jogerős, az ügyész és a védő három munkanap gondolkodási időt tartott fent a nyilatkozattételre, míg a vádlott tudomásul vette azt.

Szekszárd, 2024. június 25. 

Szekszárdi Törvényszék Sajtóosztály