Szolnoki Törvényszék - Buszalkatrészeket, megállóhely és rendszámtáblákat lopott barátaival az országjáró buszsofőr

Szervezeti egység
Szolnoki Törvényszék

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a huszonéves, büntetlen előéletű buszsofőrnek a büntetőügye, aki gyűjtőszenvedélyétől hajtva 2016. és 2018. között, volt, hogy egyedül, volt, hogy barátaival, személygépkocsival járta az országot, és 4 megye csaknem negyedszáz településéről, mintegy 20 autóbuszból csaknem 150 db autóbuszalkatrészt, valamint több mint 10 buszmegálló és rendszámtáblát lopott. 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Bükkábrányon és Ózdon, Fejér megyében Etyeken, míg Hajdú-Bihar megyében Hajdúszoboszlón és Hortobágyon járt. Heves megyében Besenyőteleket, Poroszlót és Sirokot, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Alattyánt, Jászapátit, Jászberényt, Tiszafüredet, Tiszapüspökit és Zagyvarékast, míg Pest megyében Aszódot, Biatorbágyot, Dányt, Mendét, Nagykátát, Pátyot, Szentlőrinckátát, Szentmártonkátát és Tóalmást kereste fel, és sosem tért haza üres kézzel.
A buszmegállóhely táblákat maga szerelte le, és szaktudását kihasználva, a buszokat is ő nyitotta ki és bontotta ki belőlük a kiszemelt alkatrészeket, mialatt az éppen vele tartó barátja, illetőleg barátai figyeltek, nehogy jöjjön valaki. A rendszámtáblák többségét egyik állandó társa szerelte le a járművekről, mialatt a vádlott figyelt, három buszt azonban maga fosztott meg a rendszámtáblájától.  

A Tiszafüredi Járási Ügyészség 2020. május 15-én emelt vádat a vádlottal és négy társával szemben. Utóbbiak vonatkozásában 2020. júniusában jogerős döntés született. A Tiszafüredi Járásbíróság kettejüket 1 év 6 hónap, illetőleg 1 év 2 hónap felfüggesztett börtönre ítélte és 2-2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől, míg a két másik elkövetőt egy, illetőleg másfél évre próbára bocsátotta. 

A vádlottat 2020. szeptember 2-án meghozott ítéletében 3 rendbeli lopás bűntette, 4 rendbeli lopás vétsége és 11 rendbeli egyedi azonosítójellel visszaélés bűntette miatt 1 év 10 hónap – végrehajtásában 3 évre – felfüggesztett börtönre ítélte és 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. 

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője azonban enyhítés érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult.

A Szolnoki Törvényszék 2020. december 9-én meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta. 

Szolnok, 2021. január 11.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztály