Szolnoki Törvényszék - Hamisan vádolta szomszédját egy nő, börtönbe került

Szervezeti egység
Szolnoki Törvényszék
Jelentősen súlyosították a szomszédját bűncselekmény elkövetésével hamisan vádoló, és gyermekkorú unokáit bűncselekmény elkövetésére rábíró kisújszállási asszony büntetését
 
Az ügyben másodfokon eljárt Szolnoki Törvényszék 2017. június 6-án meghozott ítéletével lényegesen súlyosította annak az 57 éves kisújszállási asszonynak a büntetését, aki abból a célból, hogy a vele haragos viszonyban lévő szomszédját „börtönbe juttassa” 2014. május 4-én délután betelefonált a Karcagi Rendőrkapitányság Kisújszállási Rendőrőrsére és valótlanul azt a bejelentést tette, hogy gyermekkorú leány unokáját szomszédja magához hívta, behúzta az udvaron lévő kamrába és a ruháján keresztül megfogta melleit. Az asszony biztosra akart menni, ezért az általa nevelt két gyermekkorú unokáját is rábírta arra, hogy maguk is a fenti valótlan történetet mondják el a rendőröknek tanúkénti kihallgatásuk során. 
 
Az asszony valótlan tartalmú bejelentése alapján a Karcagi Rendőrkapitányság Kisújszállási Rendőrőrse 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális kényszerítés bűntette miatt nyomozást rendelt el az ártatlan szomszéd ellen. Még aznap, a gyámügyi ügyintéző jelenlétében tanúként hallgatták meg az asszony unokáit, akik elmondták, hogy a bejelentésben szereplő esemény nem történt meg, nagyanyjuk bírta rá őket arra, hogy a rendőrégi meghallgatás során a fenti valótlan történetet mondják el a rendőröknek. A rendőrség a szomszéddal szemben bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást.
 
Az asszony célja elérése érdekében mást hatóság előtt bűncselekmény elkövetésével hamisan vádolt és a nevelésében álló két kiskorú gyermek erkölcsi fejlődését is veszélyeztette, amiért az ügyben első fokon eljárt Karcagi Járásbíróság a napokban felülbírált ítéletében hamis vád bűntettében és 2 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettében mondta ki bűnösnek és 2 év – végrehajtásában 4 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.
 
A Szolnoki Törvényszék 2017. június 6-án meghozott ítéletével az elsőfokú ítéletet megváltoztatta: a vádlottal szemben első fokon kiszabott 2 év felfüggesztett börtönbüntetést jelentősen súlyosítva az asszonyt 2 év végrehajtandó börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet jogerős.
 
Szolnok, 2017. június 8.
 
Szolnoki Törvényszék Sajtóosztály