Szolnoki Törvényszék - Hat éves gyermekével az anyósülésen „büntetőfékezett” egy karcagi férfi, soha többé nem vezethet

Szervezeti egység
Szolnoki Törvényszék

A Szolnoki Törvényszék másodfokú döntésével jogerősen lezárult annak a 46 éves büntetlen előéletű karcagi férfinak a büntetőügye, aki két éve azért okozott közlekedési balesetet, mert kérdőre akart vonni egy nőt, aki szerinte „bevágott” elé a körforgalomba. Még az sem fogta vissza, hogy 6 éves gyermeke is vele utazott. Tettéért felfüggesztett börtönre, csaknem negyedmillió forint pénzbüntetésre és a közúti járművezetéstől való végleges hatályú eltiltásra ítélték. 

A férfi 2021. július 7-én, nem sokkal délután kettő óra után, személygépkocsijával, Karcagon, a városközpont felől a Deák körúton közlekedett. A jobb első ülésen, biztonsági gyermekülésben, vele utazott 6 éves kisfia is. A bajok a Deák körút, Kórház utca, valamint a Madarasi és Rákóczi utak kereszteződésében található körforgalomban kezdődtek, ahol a férfi úgy ítélte meg, hogy az ott, elé behajtó női sofőr nem biztosított számára elsőbbséget. Elhatározta, hogy számonkéri rajta, és folyamatosan dudálva üldözőbe vette. A nő kihajtott a körforgalomból, és a Kórház utcán folytatta volna útján, de a vádlott, a záróvonalt figyelmen kívül hagyva, a forgalom elől elzárt területen áthajtva megelőzte, majd mindössze 2-3 méterrel előtte, féktávolságon belül fékezni kezdett. A nő nem tudta elkerülni az ütközést, és 37 kilométer per óra körüli sebességgel a vádlott autójának hajtott. A balesetben senki sem sérült meg, de mindkét személygépkocsiban jelentős károk keletkeztek. 

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint a közúti veszélyeztetés nevű bűncselekményt követi el, aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, és bűntett miatt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Úgyszintén bűncselekmény a rongálás, amikor valaki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával a szabálysértési értékhatárt meghaladó kárt okoz. Utóbbi elkövetője, amennyiben az okozott kár nem haladja meg a félmillió forintot, és semmilyen minősítő körülmény nem áll fenn - pl. nem műemléket, templomot vagy temetőt rongálnak meg -, 1 évig terjedő szabadságvesztés.

Az érintett ügyben a baleset azért következett be, mert a vádlott – más közlekedési szabályok mellett - megszegte a KRESZ azon rendelkezését, mely szerint a jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni csak abban az esetben szabad, ha ezt a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi. Ezzel közvetlenül veszélyeztette a balesetben részes másik jármű sofőrje és saját utasa, a mindössze 6 éves kisfia életét, illetőleg testi épségét. 

Az ügyben 2022. április 6-án emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Karcagi Járásbíróság 2022. október 19-én tárgyalást tartott, majd 2022. október 24-én ítéletet hirdetett. A vádlottat - aki tagadta bűnösségét – közúti veszélyeztetés bűntette és rongálás vétsége miatt 1 év 3 hónap – 2 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönre ítélte, 240 ezer forint pénzbüntetést szabott ki vele  szemben, és - figyelemmel arra, hogy a vádlott az ügyben elvégzett pszichológus szakértői vizsgálat alapján a közúti közlekedésben való részvételre alkalmatlan – végleges hatállyal eltiltotta a közúti járművezetéstől. 

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője azonban felmentésért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult.

A fellebbezések nem vezettek eredményre. A Szolnoki Törvényszék 2023. május 19-én meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta. 

Szolnok, 2023. május 30.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztály