Szolnoki Törvényszék - Letartóztatták az embercsempészéssel gyanúsított férfit, társát bűnügyi felügyelet alá helyezték 

Szervezeti egység
Szolnoki Törvényszék

A Szolnoki Járásbíróság 2021. január 14-én egy hónapra letartóztatta azt a fiatal férfit, és ugyanennyi időre bűnügyi felügyelet alá helyezte azt a fiatal nőt, akik megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy 2021. január 11-én délután Szeged közelében, a szerb határ mellett 200 euró és 16 500 Ft készpénz ellenében 6, korábban Magyarország területére illegálisan belépő szír állampolgárt vettek fel a férfi által vezetett tehergépkocsi rakterébe abból a célból, hogy átszállítsák őket Magyarország területén Ausztriáig, és segítséget nyújtsanak nekik a két ország közötti államhatár illegális átlépéséhez. 
Tervük azonban nem járt sikerrel, mert este nyolc óra körül Kunszentmárton belterületén rendőrjárőrökkel találták szembe magukat, akik intézkedés alá akarták vonni őket. A férfi azonban ahelyett, hogy megállt volna a teherautóval, menekülőre fogta, és csak mintegy fél kilométerrel később, Tiszakürt külterületén állt meg. 
A gyanúsítottakat perceken belül őrizetbe vették, a Kunszentmártoni Járási Ügyészség pedig 2021. január 13-án indítványozta letartóztatásukat.

A Szolnoki Járásbíróság, a döntés indokolása szerint, azért rendelte el a férfi letartóztatását, mert büntetett előéletű és más ügy miatt is büntetőeljárás van folyamatban vele szemben, ezért megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el. Emellett az általa, a megalapozott gyanú szerint elkövetett bűncselekmény miatt kiszabható szabadságvesztés büntetés mértéke miatt is attól lehet tartani, hogy elszökne, illetőleg elrejtőzne a hatóságok elől. 

A fiatal nő esetében, a döntés indokolása szerint, az általa, a megalapozott gyanú szerint elkövetett bűncselekmény miatt kiszabható szabadságvesztés büntetés mértéke miatt szintén számolni kell a szökés, elrejtőzés veszélyével, azonban a bíróság ennek megakadályozása érdekében, az ő vonatkozásában elegendőnek látta a letartóztatásnál enyhébb, a korábbi házi őrizet helyébe lépő bűnügyi felügyelet elrendelését. 

A döntés egyik gyanúsított esetében sem végleges. Az ügyészség a férfi vonatkozásában tudomásul vette a végzést, a nő esetében azonban letartóztatás érdekében fellebbezett. A férfi és védője pedig bűnügyi felügyelet elrendelése érdekében terjesztett elő fellebbezést, ezért a kérdésben, az ügyben másodfokon eljáró Szolnoki Törvényszék hozza majd meg a végső döntést. 

Szolnok, 2021. január 14.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztály