Szombathelyi Törvényszék - Autókat gyújtogatott, elítélte a Szombathelyi Járásbíróság

Szervezeti egység
Szombathelyi Törvényszék

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen 1 rendbeli közveszélyokozás bűntettében,1 rendbeli garázdaság vétségében és 1 rendbeli kisebb kárt okozó rongálás vétségében mondta ki a letartóztatásban lévő ukrán vádlottat bűnösnek. Ezért őt halmazati büntetésül három év börtönbüntetésre és hat év Magyarország területéről kiutasításra ítélte.

A vádlott 2020. december 17-én éjjel 1 óra körül Sárváron, a Fekete-híd utca 2. szám alatti autószerelő műhely előtt parkoló Ford Escort személygépkocsi ablakát -ittas állapotban- betörte, majd az általa korábban vásárolt motorlemosó folyadék segítségével azt felgyújtotta. A tűz továbbterjedésének reális veszélye nem állt fenn. A vádlott cselekményének következtében a jármű teljesen kiégett, így a rongálással 167.000 forint kárt okozott a sértettnek. A vádlott ezen erőszakos és kihívóan közösségellenes cselekménye alkalmas volt arra, hogy másokban, így különösen a közeli benzinkúton és az utcán tartózkodókban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.

A vádlott ezt követően aznap 3 óra 50 percet megelőzően -pontosan meg nem határozható időpontban- Sárváron, a Petőfi u. 37. szám alatti társasház előtti parkolóban álló BMW személygépkocsi utas ablaki oldalát ittas állapotban betörte és a gépjárművet ismeretlen módon felgyújtotta. A BMW-ről a vádlott által okozott tűz átterjedt a mellette parkoló Opel Corsa jobb oldali burkolatára is, amely kizárólag a tűzoltási beavatkozásnak köszönhetően nem égett ki. A vádlott cselekményével a BMW tulajdonosának 790.000 forint, míg az Opelének 185.000 forint kárt okozott. A vádlott cselekménye folytán előre fel nem becsülhető vagyontárgyak, így a parkoló északi részén álló 11 db jelentős értéket képviselő személygépkocsi, közvetlen veszélybe kerültek.

Az ítélet jogerős.

Szombathely, 2021. szeptember 21.
 

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály