Szombathelyi Törvényszék – Egy focicsapatnyi szírt csempészett

Szervezeti egység
Szombathelyi Törvényszék

A Szombathelyi Járásbíróság nyomozási bírója 30 napra elrendelte egy magyar férfi letartóztatását vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt.

A megalapozott gyanú szerint az anyagi gondokkal küzdő gyanúsított egy személy megbízásából 2021. november 19-én, az esti órákban, Szeged térségében, a határon korábban átjutott tizenegy szír állampolgárt felvett egy – ismeretlen személyek segítségével bérelt magyar forgalmi rendszámú – Mercedesz Viano típusú zártterű személygépkocsiba. A gyanúsított a meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével Magyarország területére lépő külföldieket Magyarországon keresztül a magyar-osztrák határ közelébe kívánta szállítani azért, hogy azok meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével átjussanak Ausztriába, majd Ausztrián keresztül az Európai Unió más tagállamaiba. A gyanúsított által vezetett személygépkocsit és utasait Bozsok külterületén 2021. november 19-én 23.17-kor egy rendőrjárőr ellenőrzés alá vonta. A gyanúsítottnak a megbízó 3200 eurót ígért a szírek az osztrák- magyar határ közelébe történő szállításért. 

A végzést az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője szabadlábra helyezés érdekében jelentettek be fellebbezést.

Szombathely, 2021. november 22.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály