Szombathelyi Törvényszék - Garázdaság miatt indult ügyekben döntött a Szombathelyi Járásbíróság

Szervezeti egység
Szombathelyi Törvényszék

A Szombathelyi Járásbíróság kettő, garázdaság miatt indult ügyet bírált el büntetővégzés keretében, mindkettőben pénzbüntetést szabott ki a vádlottakkal szemben.

Az egyik ügyben garázdaság bűntette miatt 300.000 forint pénzbüntetést szabott ki a bíróság azzal a férfival szemben, aki 2020 októberében a perenyei futballpályán -körülbelül 40 néző előtt megtartott Perenye SE-Vassurány SE megyei III. osztályú labdarúgó mérkőzésen, miután a játékvezető a vádlottat sértő reklamációja után a 90. percben piros lappal kiállította - egyszer, ököllel állon ütötte játékvezetőt, majd a játéktér elhagyása közben is szidalmazta. Ennek eredményeként a játéktérre a nézők is befutottak, így a mérkőzést a játékvezető azonnal beszüntette. 
A másik esetben egy kft. telephelyén elkövetett garázdaság vétsége miatt 100.000 forint pénzbüntetést szabott ki a bíróság a terhelttel szemben. A tényállás szerint a vádlott 2020 novemberében -előzetes szóváltást követően- többször meglökte a széken ülő tanút, majd ráfogott a nyakára és felrántotta, miközben trágár módon fenyegette. A tanú mindezek következében az ajtónak tántorodott. 

A vádlottak kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása mindkettő esetben alkalmas volt arra, hogy másokban -így a mérkőzésen résztvevőkben, valamint a telephelyen jelen lévő dolgozókban- megbotránkozást, riadalmat keltsen.
A pénzbüntetéseket meg nem fizetésük esetén mindkettő vádlottal szemben szabadságvesztésre kell átváltoztatni.
A végzések jogerősek.

Szombathely, 2021. március 19.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály