Szombathelyi Törvényszék - Ítélet 28 évvel ezelőtti emberölésben

Szervezeti egység
Szombathelyi Törvényszék

A Szombathelyi Törvényszék egy 28 évvel ezelőtti, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vád alól felmentette a vádlottat.

A tényállás szerint 1996. december 17-én 15 óra és 1996. december 18. 17 óra között ismeretlen tettes Gersekaráton felkereste a 84 éves sértettet, hogy készpénzének és aranyékszereinek megszerzése érdekében megölje őt, mert tudta, hogy a sértett aranyékszerek eladásával foglalkozik, ezért otthonában készpénzt és aranyékszereket tart. Az ismeretlen tettes a pénz és az ékszerek megszerzése érdekében bántalmazta, majd megölte a sértettet és a holttestét az udvari mellékhelyiségbe rejtette. Az ismeretlen tettes 50.000 forintot és 30.000 forint értékű aranyékszereket tulajdonított el a sértettől. 

A törvényszék a vádlottat bizonyítottság hiányában felmentette az ellene emelt vád alól figyelemmel arra, hogy a rendelkezésre álló közvetett bizonyítékok (DNS-nyom, poligráf) alapján nem látta kétséget kizáróan bizonyítottnak, hogy a bűncselekményt a vádlott követte el.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott bűnösségének megállapítása végett fellebbezést jelentette be, míg a vádlott és a védő tudomásul vették az ítéletet. A bíróság megszüntette a vádlott letartóztatását, amely ellen fellebbezést nem jelentettek be.

Szombathely, 2024. május 9.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály