Szombathelyi Törvényszék – Ítélet egy többszörös visszaeső embercsempész ügyében

Szervezeti egység
Szombathelyi Törvényszék

A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen társtettesként, vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 4 év fegyházra ítélte a többszörös visszaeső vádlottat azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. Kötelezte továbbá 212.206 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tényállás szerint a magyar vádlott ismeretlen megbízójával megállapodott abban, hogy 200.000 forint ellenében olyan külföldi állampolgárokat szállít az osztrák határhoz, akik érvényes magyarországi tartózkodási engedéllyel nem rendelkeznek.
A vádlott 2021 szeptemberében, Baja közelében felvett az általa bérelt személygépkocsiba négy szír állampolgárt – akik a szerb-magyar határt korábban a jogszabályi rendelkezések megszegésével lépték át –, és velük az osztrák-magyar határhoz indult. Ismeretlen társa az út során – azonos útvonalon – „előfutóként” a vádlott gépkocsija előtt haladt, azért, hogy az esetleges rendőri ellenőrzésről telefonon jelezni tudjon a társának.

A csempészett személyeket szállító járművet 2021. szeptember 1-jén az esti órákban, Jánosháza térségében vonták a rendőrjárőrök közúti ellenőrzés alá, a vádlottat előállították, majd őrizetbe vették.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője a kiszabott szabadságvesztés enyhítése érdekében fellebbezést jelentettek be.

Szombathely, 2022. július 4.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály