Szombathelyi Törvényszék - Ítélet segítségnyújtás elmulasztása miatt indult ügyben

Szervezeti egység
Szombathelyi Törvényszék

A Sárvári Járásbíróság segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt 1 év - végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett - börtönre, 200.000 forint pénzbüntetésre és 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy büntetett előéletű férfit. Kötelezte továbbá 212.150 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tényállás szerint a vádlott 2022. június 25-én, dél körül egy Mercedes személygépkocsival közlekedett a 84-es számú főúton, Zsédeny felől Sárvár irányába. A vádlott előtt, vele azonos irányba haladt egy Seat Ibiza típusú személygépkocsi, amelyben jobb oldalon elöl ült a sértett. A Seat sofőrje az előtte haladó három gépkocsiból álló járműsor előzésébe kezdett a 7 méter széles aszfaltúttesten, amikor észlelte azt, hogy a megelőzendő járműsor második járműve ugyancsak előzni kezd és megkezdi az áthúzódást a tanú által igénybe vett menetirányuk szerinti bal oldali forgalmi sávban. A Seat vezetője ekkor személygépkocsiját mintegy 70-80 km/h sebességre lassította azért, hogy az előzéssel felhagyva visszatérjen a menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sávba, ám ekkor érkezett mögötte a vádlott a személygépkocsijával mintegy 101-103 km/h sebességgel, aki látva az előtte haladó személygépkocsi lassítását, fékezett, személygépkocsiját a menetiránya szerinti bal oldali útpadka irányába kormányozta, azonban ennek ellenére a Mercedes elejének jobb oldalával mintegy 80-85 km/h sebességgel – a menetirányuk szerinti bal oldali forgalmi sávban, az úttest szélétől 1,5 méter távolságra – nekiütközött a Seat hátulja bal oldalának. A Seat az ütközést követően visszatért a menetiránya szerinti jobb oldali sávba, és mintegy 82 méter megtételét követően az úttest menetiránya szerinti jobb oldalán, részben pedig az útpadkán megállt. A vádlott személygépkocsijával ugyancsak lassított, elhaladt a megálló Seat mellett, félrehúzódott az úttest szélére, ahol megállt, azonban a személygépkocsiból nem szállt ki, és anélkül, hogy meggyőződött volna, hogy a Seat vezetője vagy utasa a balesetben megsérült-e, elhajtott a helyszínről. A baleset következtében a sértettnek nyolc napon belül gyógyuló könnyű testi sérülései lettek.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ 27. § (1) bekezdésében írtakat, mert olyan távolságban követte járművével a másik járművet, hogy az elöl haladó jármű mögött annak fékezése esetén nem tudott megállni. A balesetet követően megszegte a KRESZ 58. § (1) és (2) bekezdésében írtakat, mert balesettel érintett jármű vezetőjeként a sérült személynek segítséget nem nyújtott, a helyszínt pedig elhagyta.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhébb minősítésért és enyhébb büntetés kiszabásáért jelentettek be fellebbezését.

Szombathely, 2024. január 17.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály