Szombathelyi Törvényszék – Osztrák embercsempész bíróság elé állítása

Szervezeti egység
Szombathelyi Törvényszék

A Szombathelyi Járásbíróság bíróság elé állítás keretében, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 2 év 6 hónap börtönre és 5 év Magyarország területéről való kiutasításra ítélt egy osztrák férfit.

A tényállás szerint a vádlott kettő török állampolgárnak – akik 2022. május 25. napján a szerb-magyar határon illegálisan léptek be Magyarország területére – segítséget nyújtott a magyar-osztrák határnak szintén a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez. 

A terhelt 2022. május 25-én a kora reggeli órákban szállította be a használatában lévő osztrák forgalmi rendszámú Audi A4 típusú személygépkocsiba a törököket a szerb-magyar határ magyarországi oldalán, majd – miközben mobiltelefonján megbízójával tartotta a kapcsolatot – a Kecskemét-Biatorbágy-Bábolna-Ölbő útvonalon elindultak az osztrák-magyar határ irányába. A terhelt célja az volt, hogy a Németországba eljutni szándékozó törököknek segítséget nyújtson a magyar-osztrák határ meg nem engedett módon történő átlépéséhez úgy, hogy őket a határ közelébe szállítja. A vádlott által vezetett gépkocsit azonban 2022. május 25-én 10 óra körül a 87. számú főút Szombathelyt elkerülő szakaszán ellenőrzés alá vonták, és – a csempészett személyekkel együtt – előállították.

Az ítélet jogerős.

Szombathely, 2022. május 27.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály