Szombathelyi Törvényszék - Szír embercsempészt ítélt el a Szombathelyi Járásbíróság

Szervezeti egység
Szombathelyi Törvényszék

A bíróság a Németországban élő, szír állampolgár vádlottat vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 2 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

A tényállás szerint a terhelt Németországban telefonon keresztül megállapodott egy ismeretlen személlyel, hogy Magyarországon a szerb határtól az osztrák határig személygépkocsival szállít olyan személyeket, akik a magyar államhatáron illegálisan lépnek be és ki. Az ismeretlen személy ezért 500 eurót ígért a terheltnek, amelyet akkor kapott volna meg, ha teljesíti a feladatot. A vádlott 2020. november 24-én Bécsben találkozott az ismeretlen személlyel, aki egy személygépkocsit kibérelt a terhelt nevére, valamint 100 eurót és 50.000 Ft-ot adott neki a költségeire. A vádlott másnap Magyarországra érkezett és whatsappon keresztül megkapta azokat a GPS koordinátákat, ahol fel kell vennie a csempészett személyeket, valamint azokat a GPS koordinátákat is, ahová szállítania kell őket. Négy szír állampolgár 2020. november 25-én a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon a kerítésen átmászva Magyarország területére beléptek. A terhelt 2020. november 26-án a bérelt személygépkocsival Magyarországon –pontosabban meg nem határozható helyen –, egy erdő szélén felvette a négy migránst, hogy nekik segítséget nyújtson a magyar-osztrák határ meg nem engedett módon történő átlépéséhez. A csempészett személyek Ausztriába szerettek volna eljutni, és a vádlottnak a magyar-osztrák határhoz kellett volna szállítania őket, valamint ott megmutatni, hogy merre tudnak átjutni a határon. A terheltet azonban a csempészett személyekkel együtt Szombathelyen, a 86. számú főúton közúti ellenőrzés alá vonták és elfogták.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője fellebbezést jelentett be felmentés, illetve enyhítés érdekében. A járásbíróság elrendelte a vádlott letartóztatását, a vádlott és védője e döntéssel szemben szintén fellebbezést terjesztett elő.

Szombathely, 2020. november 30.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály