Szombathelyi Törvényszék – Újabb szerb embercsempész a bíróság előtt

Szervezeti egység
Szombathelyi Törvényszék

A Szombathelyi Járásbíróság bíróság elé állítás keretében társtettesként, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 2 év 8 hónap börtönre és 5 év 4 hónap kiutasításra ítélt egy letartóztatásban lévő szerb férfit.

A tényállás szerint nyolc szír állampolgár – köztük két fiatalkorú és gyermekkorú személy – 2021. augusztus 23-án a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével Magyarország területére beléptek. A vádlott és társa 2021. augusztus 25-én egy Volkswagen Golffal Magyarország területén – pontosabban meg nem határozható helyen –, egy út mellett felvették a szír állampolgárokat, hogy segítséget nyújtsanak nekik a magyar-osztrák határ meg nem engedett módon – a jogszabályi rendelkezések megszegésével – történő átlépéséhez. A csempészett személyek Németországba, Hollandiába szerettek volna eljutni, a vádlottnak és társának, a magyar-osztrák határ közelébe kellett szállítania őket. Bucsu külterületén, egy mellékúton haladtak a magyar-osztrák határ irányába, amikor 2021. augusztus 25-én 9 óra 30 perckor a rendőrjárőrök a vádlottat és a nyolc szír állampolgárt elfogták, míg társa a helyszínről elmenekült. 

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője fellebbezést jelentett be a felmentésért. A bíróság fenntartotta a vádlott letartóztatását, amelyet a vádlott és védője szintén megfellebbezett.

Szombathely, 2021. október 13.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály