Szombathelyi Törvényszék - Újabb szerb embercsempész letartóztatásban

Szervezeti egység
Szombathelyi Törvényszék

A Szombathelyi Járásbíróság vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult ügyben egy hónapra elrendelte egy szerb férfi letartóztatását.

A férfi -aki őrizetbe vétele előtt a Szlovákiában dolgozott- megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2021. szeptember 13-án egy szerb férfival szlovákiai tartózkodása helyén megállapodott abban, hogy embereket szállít. A gyanúsított részére a szállításért megbízója 500 eurót ajánlott. A gyanúsított részére megbízója egy SIM-kártyát adott át azért, hogy azt az általa használt telefonba helyezze el és arra egy alkalmazáson keresztül küldi részére a koordinátákat, amelyek a tényleges szállítási útvonalat tartalmazzák. Ezt meghaladóan a gyanúsított részére egy Chrysler Voyager típusú, osztrák rendszámú, személygépkocsit is a rendelkezésére bocsátott. 

A gyanúsított megbízója rendelkezésének megfelelően a magyar-szlovák államhatárt 2021. szeptember 13-án Komárnonál lépte át. 2021. szeptember 14-én 8 óra körül -egy, a nyomozás során ez idáig be nem azonosított hotelben- a gyanúsított találkozott megbízójával, majd együtt Szegedre utaztak, ahol a megbízó és egy románul beszélő, ez idáig be nem azonosított személlyel történt beszélgetés tartalma alapján tudatosult benne, hogy illegálisan tartózkodó külföldieket kell szállítania. 2021. szeptember 14-én a gyanúsított megbízója által megjelölt helyen Szeged környékén egy -a nyomozás során ez idáig be nem azonosított település mellett lévő- temetőnél összesen 11, Magyarországra szóló érvényes tartózkodási engedéllyel nem rendelkező (6 bangladesi, 3 indiai, 2 pakisztáni) személyt vett fel azzal a céllal, hogy őket Magyarországon átszállítva a magyar-osztrák államhatár közelébe szállítja. A gyanúsított által vezetett gépjárművet megbízója egy másik gépjárművel követte a gyanúsított elfogását megelőző 15 percig. A Kőszegi Rendőrkapitányság járőre a gyanúsítottat 2021.szeptember 15-én 5.25-kor Kőszegnél megállította, s őt, valamint a szállított személyeket előállította.

A végzést az ügyész és a gyanúsított tudomásul vették, míg  az ülésen meg nem jelent védő jogorvoslattal élhet a végzés ellen.

Szombathely, 2021. szeptember 17.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály